Mänskliga Rättigheter

Generalförsamlingen kritiserar Irans MR-brott i en ny resolution

FN:s generalförsamling antog igår sin 64:e resolution mot iranska regimen med 81 röster för och 30 emot medan 70 länder lade ner sina röster.

Resolutionen välkomnar mindre förbättringar i Iran som följde efter år av internationella påtryckningar och fördömanden men uppmärksammar och fördömer regimens systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna och omfattande användning av dödsstraff, i synnerhet avrättning av minderåriga, i Iran.

Den kritiserar även det stora antalet tvingade bekännelser samt ökade antal dubbla medborgare och utlänningar som satts i fängelse på falska grunder.

Iranska regimen och dess myndigheter kritiserades för grymma tillslag mot aktivister och oppositionella, godtyckliga arresteringar av dubbla medborgare, diskriminering av kvinnor, tortyr, ökade avrättningar, omänsklig behandling av politiska fångar, internetcensur och förföljelse av journalister samt etniska och religiösa minoriteter i vad som har blivit en årlig rutin i FN:s generalförsamling.

I sin resolution lägger generalförsamlingen fram flera rekommendationer för att förbättra det alarmerande läget i landet.

FN:s generalförsamling uppmanar bland annat iranska regimen att ”upprätthålla både i lag och i praxis rätten till en rättvis rättegång däribland rätten att själv få välja advokat från tidpunkten för arrestering genom hela rättegångsprocessen och alla överklaganden samt rätten att inte bli torterad eller utsatt för andra grymma, omänskliga eller förnedrande behandlingar eller bestraffning.”

Resolutionen uppmanar dessutom iranska regimens regering ”att inleda en omfattande process för att ställa förbrytare till svars som ett svar på alla fall av allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna däribland de fall som berör Irans rättsväsende och säkerhetsorgan” samt ”… agera för att stoppa straffrihet för sådana brott”.

Syrien där diktatorn Bashar Assad håller sig kvar vid makten tack vare Teheranregimens stöd var enligt rapporter det enda land som protesterade mot antagandet av resolutionen.

FFFI välkomnar resolutionen mot iranska regimen och applåderar regeringens beslut att stödja och rösta för resolutionen.

”Gårdagens resolution fördömer regimens MR-kränkningar på flera områden och visar återigen att det är dags för internationella samfundet att inleda en internationell process för ansvarsutkrävande där de ansvariga för dessa systematiska brott i Iran ställs inför rätta”, sade Mojtaba Ghotbi, talesman för FFFI.

”Sverige med sin starka och respekterade röst för främjande av mänskliga rättigheter kan och bör leda detta initiativ både i EU och i FN”, tillade han.