Ekonomi

USA pressar sina allierade för ökade sanktioner mot Iran

Trump-administrationen vill samarbeta med Washingtons allierade för att öka sanktionerna mot Iran. Det säger USA:s finansminister Steven Mnuchin i en intervju med ansedda Wall Street Journal (WSJ) på måndagen efter ett besök i regionen.

Under möten med högt uppsatta tjänstemän i Saudiarabien, Israel, Förenade Arabemiraten och Qatar den senaste veckan försökte Mnuchin pressa på för ökade tryck på Iran samt för åtgärder för att bekämpa terrorfinansiering, rapporterar WSJ.

Han avstod dock från att uppmana till särskilda åtgärder mot företag som gör affärer med revolutionsgardet, prästerskapets paramilitära styrka som USA:s finansdepartement stämplade som en terroristorganisation nyligen.

Bahram Ghasemi, talesman för iranska regimens UD, sade på måndagen att samtal med USA är osannolikt utan en ”grundläggande förändring” i det amerikanska beteendet, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP) från Teheran.

”Eventuella framtida förhandlingar var osannolika med tanke på (President Donald) Trumps politik”, sade han till de samlade journalisterna.

Iranska regimens medier citerar samtidigt revolutionsgardets överbefälhavare som säger att den högsta andlige ledaren har beordrat gardet att inte tillverka ballistiska robotar som kan nå längre än 2000 km.

Därmed kan regimens robotar nå stora delar av Mellanöstern, Israel, och flera amerikanska militärbaser i regionen.

Amerikanska representanthuset införde nya sanktioner mot iranska regimen för dess fortsatta utveckling av ballistiska långdistansrobotar. De nya straffåtgärderna antogs enhälligt i förra veckan med 423 röster för och två emot.