Nukleärt

Iran förnekar nya åtgärder för att begränsa sitt lager av anrikat uran

Iranska regimen har gått med på nya begränsningar och ska reducera sitt lager av anrikat uran till långt under gränsen på 300 kg som stipuleras i förra årets kärnteknikavtal, rapporterar Wall Street Journal (WSJ) på tisdagen.

Den amerikanska tidningen rapporterar att tjänstemän från iranska regimen ska ha gått med på de nya åtgärderna under ett möte för den gemensamma kommissionen i Bryssel den 10 januari.

Kommissionen inrättades efter förra årets kärnteknikavtal och har till uppgift att se över implementeringen samt lösa eventuella tvister om avtalsbrott.

Internationella medier säger att en kärnteknisk anläggning i Esfahan provinsen ska ”rensas ut” och att anrikat uran ska föras bort från anläggningen och förstöras.

Den nya överenskommelsen är tänkt att lösa den infekterade frågan om risken för att Teheran ska överskrida den tillåtna gränsen för anrikat uran, vilket FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) varnade för nyligen, enligt rapporterna.

WSJ hänvisar till västerländska diplomater och skriver att Teheran har gått med på de nya begränsningarna efter att USA:s kommande president Donald Trump riktat hård kritik mot kärnteknikavtalet under sin valkampanj.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim News citerar dock regimens vice utrikesminister Abbas Araqchi som förnekar WSJ:s rapport från tisdagen.

Araqchi, som träffade andra representanter från P5+1-gruppen i Bryssel, tillade att iranska regimen avstod från att fullfölja sitt tidigare klagomål hos den gemensamma kommissionen beträffande amerikanska kongressens beslut att förnya USA:s sanktioner mot Iran. Detta trots att Teheranregimen fortsätter att hävda att beslutet bryter mot kärnteknikavtalet.

Iranska regimen hade hotat USA med egna åtgärder bland annat att lämna kärnteknikavtalet om kongressen förnyade Iransanktionerna med ytterligare 10 år. Obama-administrationen har dock sagt att kongressens beslut att förnya de ekonomiska straffåtgärderna mot Teheran inte bryter mot förra årets kärnteknikavtal.