Mänskliga Rättigheter

Shirin Ebadi: chefen för Irans rättsväsende måste avgå

Iranska nobelfredspristagaren Shirin Ebadi kräver att chefen för regimens så kallade rättsväsende avgår, rapporterar brittiska Guardian på torsdagen.

Kravet kommer efter att flera politiska fångar och frihetsberövade aktivister i regimens fängelser hungerstrejkat i protest mot deras godtyckliga arresteringar, långa fängelsestraff för påhittade anklagelser samt tortyr och ohållbara förhållanden i fängelset.

Shirin Ebadi anklagar prästmannen Sadeq Larijani för orättvisor och korruption.

FFFI rapporterade i november förra året att avslöjanden i Iran visar att prästmannen Sadeq Larijani har 63 personkonton i sitt eget namn som håller närmare 1000 miljarder toman (ca 27.5 miljarder kr) som tillsammans generar 65 miljoner dollar (ca 597 miljoner kr) per månad i vinst i form av sparränta. Enligt dessa avslöjanden hade han fört över stora summor från borgen och skadestånd som betalats till rättsväsendet till sina privata konton.

”Rättsväsendet överser ett justitiemord i religionens namn och med nationell säkerhet som ursäkt”, sade hon i ett uttalande som citeras av Guardian.

”Civila och sociala aktivister och intellektuella som kritiserar eller protesterar sätts i fängelse och döms till långa fängelsestraff, tortyr och förföljelse, medan brottslingar, seriemördare och de som är inblandade i förskingring fortsätter att kränka människor i skuggan av ett korrupt rättsväsende”, tillägger hon i sitt uttalande som publicerats på Centrum för Försvarare av Mänskliga Rättigheters hemsida (the Defenders of Human Rights Centre), där hon är ordförande.

”Ett stort antal fångar sitter frihetsberövade på grund av politiska eller religiösa skäl. I vilken del av världen och enligt vilken historia skulle du kunna kalla detta rättsväsendet för rättvist?”, säger hon in sitt uttalande.

Prästmannen Sadeq Larijani finns sedan 2011 med på EU:s sanktionslista för delaktighet i prästerskapets systematiska människorättskränkningar i Iran.