Andra nyheter, Mänskliga Rättigheter

EU förlänger sanktioner mot iranska tjänstemän för MR-brott

EU beslutade på måndagen att förlänga unionens straffåtgärder mot 82 iranska tjänstemän fram till 2017 på grund av den allvarliga situationen för de mänskliga rättigheterna i landet, det rapporterar internationella medier från Bryssel.

EU:s 28 medlemsstater beslutade i 2011 att införa sanktioner mot dessa tjänstemän över deras ansvar i människorättskränkningar i landet. De nämnda tjänstemännen har fått sina tillgångar i EU frysta och belagts med reseförbud.

Chefen för regimens så kallade rättsväsende, prästmannen Sadeq Larijani, och regimens ökände domare Salavati, som dömt flera aktivister och politiska fångar till döden, finns med bland de straffade tjänstemännen.

Åtgärderna kommer samtidigt som EU har vid upprepade tillfällen sagt att unionen inte kommer att ignorera iranska regimens människorättskränkningar och stöd för terrorism trots förra årets kärnteknikavtal som innebar vissa sanktionslättnader för Teheranregimen.