Nyheter

EU inför sanktioner mot 32 iranska tjänstemän

EU fryser tillgångar och införde reseförbud mot 32 iranska tjänstemän på tisdagen, mot bakgrund av deras ansvar i kränkningar av mänskliga rättigheter.

Brittiske utrikesministern William Hague sade i anslutning till ett möte mellan EU:s utrikesministrar att unionen vill slå tillbaka mot den ”fruktansvärda mänskliga rättigheter i Iran”.

Han fördömde fängslande av iranska oppositionsledare, journalister och en ”överdriven användning av dödsstraffet, ofta på vaga anklagelser.”

EU ”kom idag överens om restriktiva åtgärder mot 32 personer i Iran som vi tror är ansvariga och avgörande för denna skrämmande politik”, sade han.

Beslutet att vidta åtgärderna  kommer i  USA:s fotspår och togs vid ett möte mellan EU:s utrikesministrar i Luxemburg som införde liknande sanktioner mot Iran i september 2010.

Listan med namn kommer snart att offentliggöras i EU:s officiella tidningen.

EU-ministrarna hade redan i princip gått med på sanktionerna i mars, då de uttryckt sin oro över ”försämring” av mänskliga rättigheter i Iran.

De uttryckte också oro över den ”dramatiska ökningen av avrättningar under de senaste månaderna och det systematiska förtrycket av iranska medborgare.”

Iran har redan drabbats av en rad sanktioner över sin vägran att upphöra med landets kontroversiella kärnenergiprogram.

USA och EU införde egna unilaterala sanktioner på toppen av FN-sanktionerna som infördes mot Iran i fjol.

Västmakterna anklagar Iran för att försöka tillverka kärnvapen. Teheran förnekar uppgifterna och insisterar på att landets nukleära program syftar till att producera civil energi.

Tidigare i år införde USA riktade sanktioner mot åtta iranska tjänstemän. Bland namnen finns nuvarande och tidigare iranska ministrar för deras roll i  allvarliga brott mot mänskliga rättigheter under det omstridda presidentvalet 2009.