Folkliga protester

Stor demonstration i NY mot Rohanis närvaro i generalförsamlingen

Exiliranier och sympatisörer av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog på tisdagen i en stor demonstration utanför FN:s högkvarter i New York för att protestera mot prästerskapets president Hassan Rohanis närvaro i årets generalförsamling.

Deltagarna protesterade mot ökade antal avrättningar i Iran och uppmärksammade världsledarna att Rohanis regering har avrättat över 2500 personer under hans tre år som president.

De hedrade även minnet av 30.000 politiska fångar som iranska regimen avrättade under sommaren 1988 med utställningar. Deltagarna uppmanade generalförsamlingen och världsledarna att vidta åtgärder för att stoppa avrättningar i Iran och ställa förövarna för 1988 års massaker inför rätta i en internationell domstol.

Joe Lieberman, f.d. oberoende amerikansk senator, Sir Geoffrey Robertson, känd människorättsadvokat från Storbritannien och pastor Saeed Abedini som själv suttit i regimens fängelse i Iran under flera år var några av talarna inför tisdagens demonstration.

NCRI:s valda president, Maryam Rajavi, talade också till deltagarna via videolänk från Paris.

”Rohani representerar en regim som har avrättat 120.000 politiska motståndare och massakrerade 30.000 politiska fångar under sommaren 1988 efter en olaglig fatwa. Khomeini beordrade att alla som var lojal mot iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI), skulle avrättas. Vid den tiden var Rohani en av de högt uppsatta beslutsfattarna inom iranska regimen … Rohani representerar inte den iranska nationen … [utan] iranska folkets värsta fiende”, sade Maryam Rajavi i sitt tal.

”Rörelsen som förespråkar rättvisa för offren för 1988 års massaker sprider sig [över hela världen]. Regimens högt uppsatta tjänstemän har offentligt försvarat detta blodbad. Rohanis justitieminister förklarade att han var stolt över denna massaker”, tillade hon.

”Sådana medgivanden utgör ett obestridligt bevis för deras delaktighet i brott mot mänskligheten och fördubblar FN:s ansvar att åtala prästerskapets ledare”, betonade Maryam Rajavi med hänvisning till demonstranternas krav.

”FN:s generalförsamling blundade för 1988 års massaker i Iran. Vad som hände då är oförlåtligt. Denna massaker är den värsta massavrättning av politiska fångar sedan andra världskriget. 30 av förövarna sitter idag i Rohanis regering”, sade Sir Geoffrey Robertson. Han tillade, ”Rohani och samtliga förövare av 1988 års massaker i Iran måste ställas inför rätta”.

Deltagarna påpekade med sina banderoller att Rohani inte är en ”moderat” eftersom han har försvarat avrättningarna i Iran som ”guds lag” och verkställande av ”konstitutionen”.

Senator Joe Lieberman betonade detta i sin tal och sade ”låt er inte luras av Rohanis leende. Han är bara en marionett. Det är tid för en regimförändring i Iran.”

”Iranska folket har modet att åstadkomma denna förändring. De kommer att segra och tvärtemot 2009 kommer USA att stå med iranska folket fram till att Iran är fri”, sade han med hänvisning till Obama administrationens vägran att stödja iranska folket under 2009 års landsomfattande uppror som följde prästerskapets tidigare president, Ahmadinejads omval.

Pastor Abedini uppmärksammade 1988 års massaker i sitt tal och sade, ”30.000 var avrättade i Iran under endast två månader men dessa avrättningar fortsätter än idag. 1000-tals i iranska fängelser står inför avrättning precis som jag när jag satt i frihetsberövad i fängelse i Iran.”

Representanter från den syriska oppositionen fanns också bland talarna. De påpekade att Rohani representerar en regim som är världens främsta sponsor av terrorism och som tillsammans med Bashar Assad utgör ondskans axel ansvariga för dödandet av 500.00 människor i Syrien.

”Individer som stödjer kemiska attacker mot den syriska befolkningen borde inte få plats i generalförsamlingen”, sade representanter från den syriska oppositionen.