Mänskliga Rättigheter

Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini åter i fängelset

Den iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini, som under två månaders tid vårdats på sjukhus för de skador han fått på grund av misshandel i fängelset, har förts tillbaka till fängelse med våld.

Han har utsatts för svår misshandel på det sjukhus där han vårdats och har nu återförts till fängelset med våld, uppger anhöriga.

Saeeds familj var på sjukhuset när det här hände, blev vittnen till den svåra misshandeln. Till slut såg de hur han kollapsade innan han fördes bort.

Vi är mycket oroade för hans hälsa, säger Naghmeh, som från hemmet i USA fortsatt kämpar för sin makes frihet.
Han tros nu bli utnyttjad av Iran i förhandlingarna med USA om landets kärnteknikprogram.

En av vakterna som deltog i flytten av Saeed från sjukhuset ha sagt att Irans samtal med USA om landets kärnteknikprogram kan vara ett motiv, enligt familjemedlemmar. Det har funnits oro för att han skulle komma att utnyttjas av Iran i förhandlingarna som ett påtryckningsmedel mot USA.

”Jag tror att de behåller honom för att se hur förhandlingarna går. Det gör att det är otäckt att tänka på det här”, säger Naghmeh Abedini till International Christian Concern, ICC.

Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini greps i september 2012 under en av sina återkommande resor till hemlandet då han planerade att starta ett barnhem. Han dömdes i januari 2013 till åtta års fängelse.