Nyheter

Amerikansk-iransk pastor döms till åtta år fängelse

Den amerikansk-iranske pastorn Saeed Abedini dömdes idag till åtta års fängelse anklagad för att underminera regeringen och avsiktligt vända Irans ungdomar mot islam.

Han dömdes av den EU-sanktionerade domare som har fått smeknamnet ” den hängande domaren” Pir-Abassi.

Saeed Abedini, som är amerikansk medborgare, har suttit fängslad i ett och ett halvt år, under svåra förhållanden i det ökända Evinfängelset i Teheran.

American Center for Law and Justice ACLJ rapporterade i början av veckan att Abedini försvarsadvokat, Naser Sarbazi, en människorättsaktivist som är för religionsfrihet, fick träffa Abedini mindre än ett dygn innan rättegången inleddes, för att förbereda ett försvar. Sarbazi förklarade i domstolen att Abedini endast var motiverad av sin tro och inte hade någon politisk avsikt med sin kristna verksamhet.

Irans statliga nyhetsbyrå rapporterade i måndags att Abedini, som är född i Iran men bor nu i Idaho, skulle snart släppas fri.

”Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, fördömer Irans fortsatta brott mot allas rätt till religionsfrihet och vi uppmanar den svenska regeringen att vita nödvändiga åtgärder för att Abedini släppas fri.