Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fängslade iransk-amerikanske pastorn i livsfara

En amerikansk–iransk pastor som hålls i ett av iranska regimens mest brutala fängelser är i allvarlig fara sedan han förvägrats nödvändig medicinsk vård efter att ha blivit misshandlad av fångvaktarna, sade en av hans anhöriga.

Den 33-årige Saeed Abedini, vars fru, son och dotter bor i Boise, i amerikanska delstaten Idaho, fördes till sjukhus efter att ha blivit misshandlad av fångvaktarna på  Rajai Shahr-fängelset. Väl där blev han fastkedjat till sin sjukhussäng och slutligen vägrades kirurgi för sin inreblödningar, enligt hans fru.

När en av Abedinis anhöriga klagade hos fängelsetjänstemännen på torsdagen fick han höra att det hade skett ett ”misstag” och att operation skulle utföras. Men ingenting har gjort hittills och vi är mycket oroliga över situationen, tillade Abedinis hustru Naghmeh Abedini.

Abedini, som är amerikansk medborgare greps och fängslades i december 2012 då han reste till Iran för att besöka familjen. Han dömdes sedan till åtta års fängelse i januari 2013 anklagad för att underminera prästerskapets regering och avsiktligt vända Irans ungdomar mot islam. Han har suttit fängslad i ett och ett halvt år, under mycket svåra förhållanden i det ökända Rajai Shahr-fängelset sedan han flyttades dit från Evin-fängelset.

Rajai Shahr är ett fängelse för grova våldsbrottslingar till skillnad från Evin där Abedini satt frihetsberövad tillsammans med politiska fångar.

Förenade Föreningar För ett Fritt Iran (FFFI) rapporterade nyligen om att prästerskapets regim har ökat trycket på politiska fångar i Iran genom att avsiktligen förvägra fångar i behov av vård nödvändig medicinsk behandling.