Ekonomi

Iran hotar USA med rättsliga åtgärder

Iranska regimen hotar USA med rättsliga åtgärder om Washington försöker stoppa Irans nyförvärvade Airbus-flygplan under internationella flygningar, rapporterar Reuters från Ankara på tisdagen genom att citera chefen för regimens luftfartsverk.

FFFI rapporterade i maj om att iranska regimen har köpt nio stora kommersiella flygplan värda över 300 miljoner dollar (ca 2.5 miljarder kr) i strid mot internationella sanktioner.

Iranska flygbolaget Mahan Air finns med på USA:s och EU:s lista över straffade företag och individer på grund av dess påstådda kopplingar till iranska regimens revolutionsgarde. Amerikanska finansdepartementet anklagar flygbolaget för att hjälpa revolutionsgardets extraterritoriella terrorstyrka, Quds-styrkan, genom att transportera regimens rådgivare och vapen till både Syrien och Jemen.

”Med tanke på att Mahan Airs egendomar och intressen i fastigheter inom amerikansk jurisdiktion är blockerade, har finansdepartementet också identifierat de nio flygplan som nyligen transporterades … till Mahan Air som egendom där Mahan Air har ett intresse. Mahan Air arbetar med iranska revolutionsgardets Quds-styrka och använder sina flygningar till Syrien för att transportera agenter, vapen och kapital till Assadregimen. Det förser även libanesiska Hizbollah, som är listade som en terrororganisation, med transporter”, skrev USA:s finansdepartement i ett pressmeddelande av den 21 maj.

Detta innebär att flygplanen kan bli föremål för konfiskering utanför Iran eftersom Washington kan frysa de straffade bolagens tillgångar.

”Så länge som … en störning inte har skett kan vi inte säga något definitivt. Men om det händer, kommer Iran att vidta rättsliga åtgärder”, säger Alireza Jahangirian, chef för regimens civila luftfartsorganisation, enligt regimens nyhetsbyrå ISNA.

”Amerika har inte rätt att stoppa våra plan på internationella resor … Enligt internationella lagar, är det omöjligt att konfiskera Irans nya flygplan.”

Det amerikanska finansdepartementet har infört sanktioner mot två företag baserade i Irak och Förenade Arabemiraten för att ha hjälpt Mahan Airs köp av de nio planen.

Jahangirian sade att flygplanen skulle sättas in i Irans flygflotta ”under de kommande veckorna”, efter att ha fått nödvändig dokumentation.

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars rapporterade den första juni att Airbus-planen skulle börja flyga mellan Teheran, Dubai och Istanbul, samt även andra långdistansflygningar.