Motståndsrörelsen, Nyheter

Fransk domstol bekräftar att den lägger ner åtal mot iransk opposition

Appellationsdomstolen i Paris avslog på torsdagen överklagan av ett tidigare beslut från en fransk undersökningsdomare att lägga ner samtliga åtal mot Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), en koalition där även iranska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin (PMOI / MEK) ingår, sade NCRI:s advokater enligt Agence France-Presse (AFP).

Fallet mot NCRI och dess ledare Maryam Rajavi startade i 2001 av franska departementet för kontraterrorism. Landets åklagarmyndighet inledde en förundersökning mot den iranska oppositionen i 2003 med absurda anklagelser om terrorism. När det visade sig att det inte fanns några bevis för terrorism ändrades brottsrubriceringen och NCRI anklagades för pengatvätt och bedrägeri.

NCRI hävdade hela tiden att anklagelserna mot den var falska och att rättsprocessen mot den iranska oppositionen i Frankrike har startats för att tillmötesgå iranska regimen i ett försök att förbättra relationerna mellan prästerskapet och den dåvarande franska regeringen.

Den franska domaren Marc Trévidic beslutade att lägga ner samtliga åtal mot NCRI och dess ledare Maryam Rajavi i september förra året. Efter en förundersökning, som varade i över 10 år, avvisade han samtliga anklagelser mot den iranska oppositionen, både gällande terrorism och påstått finansiellt brott.

En iranier som var den enda kvarvarande civila målsägande i fallet överklagade detta beslut. Det visade sig dock att mannen som tillsynes överklagat beslutet hade i själva verket avlidit i Turkiet i 2005 och att hans advokat hade lämnat in överklagan på hans vägnar förra året efter besök från två ”advokater från Teheran”.

William Bourdon, en av NCRI:s advokater, bekräftade för AFP att den iranska medborgare som överklagat beslutet hade dött för nio år sedan och fördömde iranska regimens underrättelsetjänst för att försöka utnyttja det franska rättsväsendet.

NCRI:s advokater, William Bourdon, Thierry Levy, Bernard Dartevelle, Marie-Laure Barré och Louis-Marie de Roux välkomnade dagens beslut i ett uttalande och sade att ”domstolen avslog överklagan som hade lämnats in på uppdrag av en död person, vilket visar på ett skandalöst försök att manipulera det franska rättssystemet”.

De tillade att de nu ska lämna in en anmälan om försök till rättsligt bedrägeri.