Motståndsrörelsen, Nyheter

Konferens i Paris: Åtal mot iranska motståndsrörelsen läggs ner i Frankrike

Paris – FFFI:s medlemmar tillsammans med hundratals iranier och sympatisörer av ett fritt och demokratiskt Iran från andra delar av Europa deltog under onsdagen, den 24 september, i en stor konferens i Salle Wagram i centrala Paris för att fira stängningen av den rättsliga processen mot Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och dess ledare Maryam Rajavi i Frankrike.

En franska undersökningsdomare avfärdade i förra veckan samtliga anklagelser mot NCRI efter en rättslig process mot organisationen i Frankrike som hade pågått i 14 år. Denna historiska dom är ett definitivt slut för den rättsliga processen mot NCRI som advokater och juridiska experter beskriver som ett av de längsta rättsfallen i Frankrikes nutidshistoria.

PanelParisSept24

NCRI:s valda-president, Maryam Rajavi, samt flera politiker, framstående franska jurister och advokater som representerade NCRI under rättsprocessen höll tal inför åhörarna. Bland politikerna i panelen fanns Alejo Vidal Quadras, tidigare vice ordförande i Europaparlamentet, Ingrid Betancourt, tidigare presidentkandidat i Colombia och Anne-Marie Lizin, belgiska senatens hedersordförande.

Henri Leclerc, en framstående franska jurist och människorättsförsvare skickade ett videomeddelande till konferensen.

Maryam Rajavi sade i sitt anförande att ”det franska rättsväsendet omvandlades i detta rättsfall till ett verktyg i händerna på prästerskapets envälde … men som Henri Leclerc uttryckte det, idag visade franska åklagarmyndigheten att den kan avstå från att ge efter för politiska överväganden”.

”Det är dags för Frankrike att visa beslutsamhet och demontera iranska regimens nätverk av agenter, revolutionsgardets bulvanföretag och organisationer i Frankrike och Europa. … Samarbete med iranska regimen under förevändning att bekämpa ISIS är ett livsfarligt politiskt misstag som underblåser spridning av terrorism och fundamentalism”, sade NCRI i ett uttalande efter konferensen på onsdag.

Maryam Rajavi sade, ”de som samarbetade med prästerskapet för att öppna ett ogrundat rättsfall i syfte att förgöra den iranska motståndsrörelsen har inte bara brutit mot lagen, undergrävt rättvisan eller missbrukat rättsväsendet. Nej, deras verkliga brott är att bana väg för fundamentalism.”

Hon betonde i sitt tal att ”franska och västerländska regeringars farliga misstag under de senaste åren ledde till en katastrofal avlänkning av kampen mot terrorism. Bildandet och spridning av extremistgrupper, såsom ISIS, är ett direkt resultat från år av blidkande av terrorismens gudfar i Iran, Velayat-e faqih (systemet med prästerskapets absoluta styre).”

Åhörarna högtidlighöll även minnet av personligheter såsom Danielle Mitterrand som gått bort men som hela tiden stött NCRI och dess ledare Maryam Rajavi genom dessa svåra tider. De fick dessutom höra från ett antal av offren och vittnen som drabbats av denna juridiska orättvisa efter denna skamliga komplott mellan den dåvarande franska regeringen och prästerskapets envälde.

Maryam Rajavi och flera av onsdagens talare beskrev NCRI och Folkets mojahedin som en antites till prästerskapets envälde. Maryam Rajavi tillade att det iranska folket vill att Frankrike ska stå med dem, snarare än den religiösa diktaturen i Iran.