Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Putin och Rohani i möte i kamp mot sanktioner från väst

Rysslands president Vladimir Putin väntas hålla ett möte med iranska regimens president Hassan Rohani vid sidan av ett säkerhetstoppmöte i Tadzjikistan på fredagen för att diskutera handel och ekonomiska relationer, sade en tjänsteman för Kreml enligt Reuters på onsdagen.

Han ville dock inte kommentera om de skulle samtala om ett byteshandelsavtal med ”olja för mat” vilket Teheran och Moskva har diskuterat tidigare som ett sätt att kunna kringgå västerländska sanktioner mot Ryssland över Ukrainakrisen samt mot Teheranregimen över dess kärnteknikprogram.

”Naturligtvis kommer tyngdpunkten att ligga på att stärka handel och ekonomiska relationer”, Putins utrikespolitiske rådgivare Yuri Ushakov till journalister i Moskva vid ett informationsmöte på onsdagen inför toppmötet Shanghai Co-operation Organization (SCO) i den tadzjikiska huvudstaden Dusjanbe.

SCO-gruppen är en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation bestående av Kina och de forna Sovjetrepublikerna Ryssland, Tadzjikistan, Uzbekistan, Kirgizistan och Kazakstan. Iran har observatörsstatus i organisationen.

Han tillade att Ryssland och iranska regimen var bekymrade över en ”viss nedgång i handel [mellan länderna]”. Statistik från Kreml visade att omsättningen i handel mellan de två länderna hade minskat med en tredje del till 1,6 miljarder dollar (ca 11.4 miljarder kr) förra året. Detta efter att västvärlden införde sanktioner mot Irans olje- och gassektor som utgör kärnan i iranska regimens ekonomi.

”Ryssland är ute efter att leverera spannmål till ett värde av 500 miljoner dollar (5.5 miljarder kr) per år till Iran i utbyte mot olja”, sade Rysslands statliga spannmålshandlare enligt Reuter.

Den brittiska nyhetsbyrån Reuters noterar att de nämnda värdet är ytterligare en minskning jämfört med det ursprungliga värdet av byteshandelsavtalet som bägge länderna förhandlar om sedan en tid tillbaka.

Rysslands energiminister Alexander Novak berättade för den statliga televisionen Rossyia-24 att förhandlingarna om ”olja-för-mat avtalet” hade ännu inte startat men uteslöt inte möjligheten att en affär slutförs i framtiden.

Ushakov sade att de två ledarna skulle också diskutera framstegen kring iranska regimens kärnteknikprogram samt krisen i Irak och Syrien.

Iranska regimen avslöjade i juni att Teheran är på väg att underteckna ett avtal med Ryssland senare i år för att bygga två nya 1000 megawatt kärnkraftverk i Iran, rapporterar Reuters. Detta med hopp om att kunna lura och vilseleda internationella samfundet till att tro att dess misstänkta kärnteknikprogram har fredliga ändamål.

Ryssland, som har byggt prästerskapets första och enda kärnkraftverk i Bushehr i sydvästra Iran, är en av de sex stormakter som förhandlar med iranska regimen om ett långsiktigt avtal i syfte att avsluta en tio år gammal tvist om Teheranregimens kärnteknikprogram.

Iranska regimens ledare och tjänstemän hävdar bestämt att landets kärnteknikprogram är fredliga men regimen har misslyckats med att besvara internationella samfundets oro beträffande tidigare hemlig kärnvapenrelaterad verksamhet.

FN:s Internationella atomenergiorgan konstaterade i en rapport i förra veckan att iranska regimen inte har levt upp till överenskomna åtagande och därmed misslyckats med att samarbeta med organets utredning av tidigare misstänkt kärnvapenrelaterat arbete.