Nyheter

Ryssland förhandlar om olja mot varor med Iran

Ryssland och Iran förhandlar just nu om möjligheten för Iran att sälja upp emot 500 000 fat olja om dagen till Ryssland och få betalt i ryska varor motsvarande 1.5 miljarder dollar (9.6 miljarder kr), uppger flera anonyma källor för Reuters.

Om avtalet blir verklighet kan iranska regimens oljeexport öka med 50 procent.

”Vår önskan är att underteckna avtalet så snart som möjligt”, sade en högt uppsatt iransk tjänsteman, som avböjde att bli namngiven. ”Våra tjänstemän diskuterar frågan med ryssarna och förhoppningsvis kommer avtalet att undertecknas snart, oavsett om vi kan nå en (kärnteknisk) överenskommelse i Genève”.

Amerikanska och europeiska sanktioner riktade mot Irans kärnteknikprogram har kraftigt minskat iranska regimens möjligheter att exportera olja.