Ekonomi, Nyheter

Iran och Ryssland förhandlar om bättre ekonomiska relationer

Iranska och ryska affärsmän efterlyster bättre bilaterala samarbete mellan länderna, det rapporterar iranska regimens engelskspråkiga tidning Tehran Times på sin nätupplaga sent på lördagen.

Vid ett möte mellan ett antal iranska affärsmän med sina ryska motsvarigheter i Moskva, diskuterade parterna olika sätt att öka sina bilaterala handels- och ekonomiska förbindelser, tillägger Tehran Times.

Mötet hade stöd från iranska regimen och bör ses som ett försök från prästerskapet att kringgå gällande internationella sanktioner mot Iran samt att bryta dess internationella isolering.

Iranska regimens ambassadör i Moskva Mehdi Sanaei har framhållit att det är dags att börja ett nytt kapitel i relationerna mellan Iran och Ryssland. Det är omöjligt att planera långsiktiga relationer i den moderna världen utan att stärka de ekonomiska banden, ska han ha sagt enligt Tehran Times.

”Tyvärr håller våra ekonomiska band att minska. Detta är inte våra länders intressen”, sade iranska regimens ambassadör till Ryssland.

”Den bilaterala handeln mellan iranska regimen och Ryssland sjönk i själva verket från 2.33 miljarder dollar (ca 15 miljarder kr) i 2012 till 1.59 miljarder dollar (ca 10 miljarder kr) förra året, vilket är ett litet belopp med tanke på de bägge ländernas ekonomiska potential”, tillade han enligt Tehran Times.

Den 19 februari sade Rysslands energiminister Alexander Novak att Ryssland håller samtal med Iran för att öka handeln [med Iran] baserade på ett samarbete inom energisektorn.

”Förra året, hölls den mellanstatliga kommissionens tionde session i Moskva. Parterna diskuterade olika varianter för att öka omsättningen i handeln samt finna en ekonomisk plan, som skulle göra det möjligt för våra företag att leverera produkter till Iran inom områden som metallurgi, maskinbyggnad och energiutrustning”, sade Novak enligt Tehran Times.

”Båda parterna diskuterade möjligheter för Rysslands medverkande i att bygga kärnkraftverk på Irans territorium samt utveckla fyndigheter. Vi strävar efter att öka omsättningen i handeln och utöka närvaron av våra företag på den iranska marknaden”, sade den ryska ministern .

”Detta kommer att ge en möjlighet att utveckla och återställa vår handel till nivåer innan sanktioner infördes. Detta är således är en brådskande fråga”, sade han.

Tidigare i år rapporterade FFFI om iranska regimens och Rysslands planer på att teckna ett byteshandelsavtal. ”Ryssland och Iran förhandlar just nu om möjligheten för Iran att sälja upp emot 500 000 fat olja om dagen till Ryssland och få betalt i ryska varor motsvarande 1.5 miljarder dollar”, skrev FFFI den tionde januari.

Ett sådant avtal skulle innebära att iranska regimens oljeexport ökar med 50 procent.