Mänskliga Rättigheter, Nukleärt, Nyheter

Ashton i samtal för bättre EU-relationer med Irans regim

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, uttryckte en försiktig optimism om att iranska regimen och världsmakterna kan nå en permanent uppgörelse kring landets misstänkta kärnteknikprogram men varnade samtidigt för att en framgång är långt ifrån säkert, det rapporterar flera internationella medier på söndagen.

”Det är svårt, det är en utmaning. Det finns inga garantier för att vi kommer att lyckas. Men jag tycker att det är väldigt viktigt, med stöd från iranska folket för det arbete som görs av ministern och hans team och med stöd från internationella samfundet för mitt arbete, att vi bör sträva efter att försöka och lyckas”, sade Catherine Ashton under en gemensam presskonferens med prästerskapets utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, på söndagen.

Prästerskapets utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, tar emot EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, i Teheran
Prästerskapets utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, tar emot EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, i Teheran

”Jag har varit engagerade i samtal med Iran kring dessa frågor i nästan fyra år och jag tror att detta interimsavtal är väldigt, väldigt viktigt, men inte lika viktigt som den övergripande överenskommelse som vi för närvarande strävar få fram”, sade Ashton.

Även Zarif uttryckte liknande förhoppningar och sade att han tror att en permanent uppgörelse kan nås inom några månader. Men båda sidor erkände att det finns många omfattande tvister som måste lösas.

”Iran är fast besluten om att nå en överenskommelse. Vi har visat god tro, vi har visat politisk vilja, och när det gäller verifieringen av vår del av avtalet så har vi genomfört vår del [av överenskommelsen]”, sade Zarif under söndagens gemensamma presskonferens med Ashton.

Men Zarif upprepade att prästerskapet bara kan acceptera en uppgörelse som det anser vara ”godtagbar för båda parter”, en som erkänner vad Teheranregimen hävdar är ”Irans rätt till ett fredligt kärnteknikprogram”.

”Iran finner det i sitt eget intresse att se till att det inte finns några oklarheter över Irans avsikter, eftersom vi inte har någon avsikt att sträva efter kärnvapen”, sade han.

Ashton anlände till Teheran på lördagen för sitt första besök någonsin i Iran. Hon höll flera möten med prästerskapets topptjänstemän under söndagen för att diskutera de bilaterala relationerna mellan Iran och EU samt frågor av gemensamt intresse. Men de pågående kärntekniska förhandlingarna förblev en prioriterad fråga i Ashtons samtliga möten med regimens representanter i Teheran. Ashton är den högst rankade EU-tjänsteman att besöka Iran sedan hennes föregångare, Javier Solana, besökte landet i 2008 .

Nästa omgång av förhandlingar på hög nivå mellan iranska regimen och världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen, kommer att hållas i Wien den 17 mars.

”Helt klart, vill vi förhandla snabbt, men det viktigaste är att det är ett bra avtal som alla kan leva med … Det är viktigt att komma hit och se vilka möjligheter det finns för att arbeta med Iran. Vi har arbetat en hel del med dem kring kärnteknikfrågan, men det handlar om mycket mer än de kärntekniska förhandlingarna”, sade Ashtons talesman, Michael Mann.

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, möter prästerskapets president Hassan Rohani i Teheran
EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, möter prästerskapets president Hassan Rohani i Teheran

Under sitt besök i Iran träffade Ashton prästerskapets president Hassan Rohani, talmannen i prästerskapets parlament Ali Larijani och Ali Akbar Velayati, rådgivare till prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei i utrikesfrågor.

Hon träffade även Ali Shamkhani, sekreterare för iranska regimens Högsta nationella säkerhetsråd. ”Resultatet från de kärntekniska samtalen är ett stort test för att finna nya förbindelser med unionen (EU), sade Ali Shamkhani under sitt möte med EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton i Teheran på söndagen enligt regimens engelskspråkiga tv-kanal PressTV.

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, möter Ali Shamkhani, sekreterare för iranska regimens Högsta nationella säkerhetsråd
EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, möter Ali Shamkhani, sekreterare för iranska regimens Högsta nationella säkerhetsråd

Shamkhani välkomnade de europeiska ländernas bud för att påbörja en ny omgång av politiska och ekonomiska samarbete med iranska regimen.

”Förhandlingar och dialog som bygger på logik, ömsesidig respekt och att garantera intressen har alltid varit Irans grundläggande strategi och inom detta ramverk, är vi redo för ett konstruktivt samarbete och samverkan med olika länder”, sade han enligt PressTV.

För hennes del sade Ashton att ett återupptagande av relationerna med Iran toppar EU:s dagordning. Hon beskrev sina samtal med iranska regimens tjänstemän som användbara och konstruktiva och sade att hon ser en ljus framtid för samarbetet mellan Iran och EU, rapporterar PressTV.

BBC som följde med Ashton till Iran rapporterar att EU:s utrikespolitiske chef träffade även kvinnor som kämpar för mänskliga rättigheter i Iran. Ashton träffade Sattar Beheshtis mor och Narges Mohammadi som suttit i fängelse fem gånger för hennes politiska åsikter, rapporterar BBC. Sattar Beheshti var en 35-årig iransk bloggare och politisk aktivist som dödades fär två år sedan under tortyr i prästerskapets fängelse åtta dagar efter sitt gripande.

”Det huvudsakliga syftet med besöket var att, i egenskap av EU:s högsta representant, ha en chans att tala med Iran om möjligheten för relationer som vi kan ha i framtiden. Många ministrar från EU-länderna kommer hit. Många har historiska band och detta [besök] syftade till att ena hela EU i att tänka igenom de frågor som vi skulle vilja diskutera. Inte överraskande var det ett stort fokus på mänskliga rättigheter: Jag träffade kvinnliga aktivister på internationella kvinnodagen och pratade med dem om situationen som kvinnor befinner sig i och några av det arbete som dessa kvinnor är engagerade i, från journalister till de som arbetar med afghanska flyktingar, personer som arbetar över hela spektrumet av det civila samhället och vikten av det civila samhället”, säger Ashton i kommentarer från Iran som publicerades av hennes kontor i Bryssel på söndagen.

Innan hon lämnar Iran på måndagen, ska Ashon även besöka den centrala staden Isfahan som är en populär historisk plats, enligt iranska regimens nyhetsmedier.