Motståndsrörelsen

FN uppmärksammar raketattacker mot Camp Ashraf

FN har klagat till Irak beträffande veckans granatattacker mot ett läger för exiliranier nära Bagdad och har fått ett löfte om att attackerna ska stoppas enligt en FN-talesman på torsdagen.

Två granater slog ned mot Camp Ashraf på söndagen, endast några dagar efter att Bagdad förlängde tidsfristen vid årsskiftet för att stänga lägret efter förhandlingar med FN.

FN:s särskilda sändebud för Irak, Martin Köbler, ”tog upp  rapporten om granatattacker … med de irakiska myndigheterna som bekräftade att dessa attacker verkligen hade skett”, sade FN-talesmannen Martin Nesirky.

Irakierna ”lovade att se till att dessa attacker upphör och att ställa förövarna till svars”, sade  Nesirky .

FN-tjänstemän kunde inte säga om de irakiska myndigheterna hade gett någon indikation på vem de trodde skulle kunna ligga bakom attackerna.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki sade förra veckan att han hade kommit överens om att förlänga tidsfristen för att stänga lägret på villkor att FN flyttar omkring 400 till 800 invånare till andra länder före slutet av detta år.

Camp Ashrafs framtid blev oklart efter att Washington lämnade över skyddsansvaret till Irak under 2009.

Motståndrörelsens valda president, Maryam Rajavi, sade på onsdagen att 400 av Ashraf-invånarna var beredda att flytta från Camp Ashraf till Camp Liberty som en gest av god vilja.

De 400 är redo att flytta så tidigt som på fredagen, sade Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) , en koalition där Folkets mojahedin ingår, i ett uttalande på torsdagen. Men FN-tjänstemän sade att det inte var sannolikt att starta på flera dagar.

NCRI sade i ett uttalande på onsdagen att Camp Ashraf hade blivit utsatt för totalt tre attacker under veckan med 107mm Katiusja raketer. Det skyllde attackerna på revolutionsgardets Quds-styrka och ”dess irakiska allierade”.

Läs FFFI:s rapportering om attackerna nedan

Camp Ashraf beskjuten med raketartilleri

Prästerskapet försöker stoppa en fredlig lösning på Ashraf-frågan genom raketbeskjutning

Iranska exiloppositionen överens om förflyttning