Nyheter

Camp Ashraf beskjuten med raketartilleri

Omkring kl. 20:00 lokal tid, Irak, besköts Camp Ashraf med Katiusja raketer som enligt rapporter har hamnat i södra delar av lägret, där lägerinvånarna har sina bostäder. Rapporter som har kommit in till FFFI på söndagen gör gällande att ingen har omkommit men fortfarande för tidigt att säga om de materiella skadorna.

Tidigare i veckan skrev prästerskapets nyhetssidor i en serie analyser publicerade på nätet att om regimen inte tillintetgör Camp Ashraf under de närmaste dagarna, kan Folkets mujahedin växa sig starkare och bli ett problem för prästerskapet i framtiden tack vare stödet från västvärldens folkvalda och uppmärksamhet från internationella medier.

Senaste nytt om artilleriattacken mot Camp Ashraf:

Uppdaterad 1: På söndagskvällen runt kl. 20:00 lokaltid Bagdad besköts Camp Ashraf med Katiusja raketer av terrorgrupper anknutna till den iranska regimens Quds-styrka, enligt ett uttalande från Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, och rapporter från iranska motståndsrörelsens Tv-station, Simay-e Azadi (som betyder ungefär Frihetens Budskap).

De första rapporterna gör gällande att Quds-styrkan under irakiska styrkors insyn avfyrade Katiusja raketer från sydväst om lägret, vilka slog ner inne i den södra delen av lägret nära lägerinvånarnas bostäder. Inga personer har omkommit eller kommit till skada enligt dessa rapporter.

En befälhavare för prästerskapets revolutionsgarde General Hossein Hamedani bekräftade under en intervju med gardets nyhetsbyrå, Fars, torsdagen, den 22 december, att han personligen hade åkt till Camp Ashraf för spaningsuppdrag och för att förbereda en attack mot lägret.

Sedan en vecka tillbaka har cirka 400 agenter från prästerskapets ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS) varit stationerade i ett byggnadskomplex i norra delen av Ashraf, skriver NCRI i sitt uttalande av söndagen den 25 december. Byggnaden var tidigare ockuperad av irakiska styrkor under deras senaste attack mot lägret den 8 april 2011.

”Det är således iranska regimen och dess terroriststyrka Quds-styrkan som i praktiken utövar sin ”suveränitet” över lägerområdet”, tillägger NCRI vidare i sitt uttalande.

Uppdaterad 2: Brittiska tidningen, The Telegraph, rapporterade tidigare under söndagen, den 25 december, på sin hemsida att Iran är redo att expandera militära förbindelser med Irak och hänvisade till uttalanden från prästerskapets Joint Chiefs of Staff, General Hassan Firouzabadi i prästerskapets medier.

The Telegraph skrev, en vecka efter amerikanska truppers slutliga uttåg ur Irak  säger prästerskapets Joint Chiefs of Staff i uttalanden enligt statliga medier att ”Iran är redo att expandera säkerhetsbanden och militära förbindelser med Irak”.

General Hassan Firouzabadi hyllade ”det påtvingade trupptillbakadragandet” av amerikanska och allierade styrkor som enligt hans utsago i statliga nyhetsbyrån, IRNA, ”berodde på motståndet och beslutsamheten hos det irakiska folket och den irakiska regeringen”, .

Uttalandena gjordes i meddelanden som Gen. Firouzabadi skickade till sin irakiska motsvarighet generallöjtnant, Babaker Zebari, och Iraks nuvarande försvarsminister, Saadunal-Dulaimi, rapporterade IRNA vidare.

”Jag hoppas USA:s förödmjukande misslyckande efter nio år av ockupation av Irak blir en läxa för dem att aldrig mer tänka på att angripa ett annat land”, sade Gen. Firouzabadi skriver The Telegraph med referens till prästerskapets statliga medier.