Nyheter

Prästerskapet försöker stoppa en fredlig lösning på Ashraf-frågan genom raketbeskjutning

Kl. 20:00 lokal den 27 december Irak besköts Camp Ashraf återigen med raketer. Tidigare på tisdagmorgonen samlades ett antal individer utanför Camp Ashrafs huvudingång där de framförde krav om lägrets stängning. Skäl uppgavs vara att de var anhöriga till lägerinvånarna. Samlingen skedde efter order från den iranska regimens ambassad i Irak och i koordination med kommiteten vid premiärministerns kansli. Den samlade skaran iscensatte skenprotester och började hota lägerinvånarna med våld, dödshot, svordomar och andra repressalier genom megafoner och högtalare som är utplacerade utmed lägret.

Sedan tio dagar tillbaka finns 400 agenter från Quds-styrkan stationerade utanför lägret i byggnadskomplex som tidigare var ockuperad av de irakiska väpnade styrkor som deltog i attacken mot lägret den 8 april 2011 där 36 lägerinvånare dödades.

Lägerinvånarna upptäckte misstänksamma fordon och rörelser utanför lägrets södradel och rapporterade dessa till irakiska styrkor. Det är andra gången på 48 timmar som lägret beskjuts med raketartilleri. Den tidigare missilattacken ägde rum i söndags då fyra raketer sköts mot lägret, vilka slog ner nära lägerinvånarnas bostad.

Inga personskador eller dödsfall har rapporterats från dessa attacker som är ett desperat försök från regimen i Iran ämnad att hejda och underminera den fredliga lösningen på Ashraf-frågan som Irak och FN nu har kommit överens om och signerat på juldagen, den 25 december enligt uttalande från FN.

Förslaget har välkomnats av USA:s utrikeminister, Hillary Clinton, EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton, Chefen för FN:s Irakmission tillika Generalsekreterarens särskilda sändebud för Irak, Martin Köbler, FN:s Generalsekreterare, Ban Ki-moon, FN:s flyktingkommissariat. Alla parter uttryckte sitt stöd för överenskommelsen och uppmanade Irak att ta ansvar för sina säkerhetsåtaganden samt uppmanade alla inblandade parter att respektera den FN-mäklade planen.