Nyheter

EU utser rådgivare för att lösa Camp Ashraf-frågan

EU utnämnde en ledande belgisk diplomat till rådgivare, med uppdrag att arbeta med FN, Irak och andra inblandade för att hjälpa till att lösa den svåra situationen för mer än 3 000 medlemmar av den iranska oppositionen mot prästerskapet som bor på ett läger i Irak, rapporterar Reuters på måndagen från Bryssel.

Jean De Ruyt (mitten) här tillsammans med bland andra Cathrine Ashton

Jean De Ruyt, tidigare belgisk ambassadör till EU, kommer att fungera som en rådgivare till EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, för Camp Ashraf, sade en talesman för Ashton på måndagen.

Camp Ashraf, ca 65 km från Bagdad, är hemvist för 3400 medlemmar av den främsta iranska oppositionsgruppen, Folkets mujahedin, i mer än två decennier.

Camp Ashraf står under en benhård belägring sedan 2009 då irakiska styrkor tog över säkerhetsansvaret för lägret. Den irakiska regeringen under premiärministern, Nouri al-Maliki, ledning har infört inhumana restriktioner bland annat på bränsleinförsel och andra förnödenheter samt trakasserat invånarna med konstanta aggressioner och komplotter.

Nuri al-Maliki har även beordrat två blodiga attacker mot de försvarslösa invånarna på order av iranska prästerskapet enbart för att säkerställa politiska stöd från den religiösa diktaturen i Iran, en uppbackning som säkrade hans premiärministerämbete för en andra mandatperiod efter det senaste valet i Irak.

Attackerna, den 28-29 juli 2009 samt den 8 april 2011, resulterade i sammanlagt 47 döda civila lägerinvånare, däribland en svensk medborgare och två med nära anknytningar till Sverige.

Som FFFI kunde rapportera den 14 och 16 april 2011, bekräftade FN 34 dödsfall bland lägerinvånarna i samband med attacken den 8 april och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, krävde en oberoende utredning av händelserna.

De Ruyt kommer att ha kontakt med FN, EU-staterna och organisationer, sade Ashtons talesman enligt Reuters. Han tillade att EU, som tog bort Folkets Mujahedin från sin terroristlista under 2009, ville ha ett diplomatiskt tillvägagångssätt på högnivå.

”Vi behöver en fredlig och realistisk lösning med invånarnas säkerhet och trygghet som prioritering”, sade han till Reuters.

USA har tidigare föreslagit att en tillfällig förflyttning av Ashraf-invånarna till en ny plats i Irak, men lägerinvånarna har förkastat förslaget med motiveringen att det skulle leda till en massaker.

Struan Stevenson, ordförande för EU:s delegation för förbindelserna med Irak, kallade utnämningen av De Ruyt för ett ”klart genombrott”.

”De obeväpnade civila invånarna i Camp Ashraf har under åren blivit utsatta för psykisk tortyr och trakasserier av den irakiska regeringen med stöd och hjälp från sina sponsorer i Teheran”, sa han i ett pressmeddelande av den 26 september från Strasbourg.

”Utnämningen av ambassadör De Ruyt … har understrukit allvaret i denna fråga. Jag ser fram emot att arbeta med honom så att vi kan hindra en katastrof, likt den i Srebrenica, från att inträffa i Ashraf”, tillade han, med hänvisning till bosnienserbiska styrkors massakrerande av muslimer under 1996 i det forna Jugoslavien.

Stevenson sade vidare att FN har inlett en bedömningsprocess för de 3400 invånarna i syfte att avgöra deras flyktingstatus med avsikt att flytta dem till EU-staterna och ett tredje land. Men denna process kommer inte kunna avslutas innan slutet av året, i en direkt referens till den irakiska tidsfristen för att stänga lägret vid slutet av 2011 som han kallade för ”skrattretande”.