Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen, Nyheter

FN:s högkommissarie för MR: utredd irakisk attack mot Ashraf som ledd till 34 döda

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay fördömde på fredagen en dödlig irakisk militär räd mot ett läger, hemvist för en iransk exilgrupp, som lämnade minst 34 döda och tiotals skadade. Hon sade att det måste ske en oberoende utredning, och uppmanade regeringar att överväga vidarebosättning i ett tredje land som ett brådskande ärende.

”Fullständig information om exakt vad som hände på morgonen den 8 april håller fortfarande på att växa fram. Men det verkar nu stå klart att minst 34 människor dödades i Camp Ashraf, däribland sju eller fler kvinnor. De flesta sköts, och en del verkar ha blivit krossad till döds, förmodligen av fordon”, sade Pillay.

Dussintals ligger skadade på lägrets sjukhus och på andra håll i Irak, tillade hon.

”Den irakiska militären var väl medveten om de risker som följer av att lansera en sådan operation i Ashraf”, säger Pillay. ”Det finns ingen möjlig ursäkt för antalet dödsoffer. Det måste ske en fullständig, oberoende och öppen utredning, och varje person som befinns ansvarig för användning av överdrivet våld bör åtalas”.

Pillay uppmanade även andra regeringar att bidra till att säkerställa en långsiktig lösning för lägerinvånarna, som tillhör iranska oppositionsgruppen som kallas Folkets Mojahedin (PMOI).

”Alla fruktade för en tragedi som denna under lång tid. Jag är väl medveten om att detta är en omtvistad grupp med en komplicerad historia, men att överlämna dem i Camp Ashraf är inte en lösning. Tydligen, eftersom de inte kan gå tillbaka till Iran, och är i fara i Irak, är en flytt till ett tredje land den mest troliga lösningen. Jag uppmanar regeringarna att vidta nödvändiga, praktiska och generösa åtgärder för att lösa vad som är en ohållbar situation” sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Ta del av nyheten på FN:s hemsida (på engelska)