Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Nytt mandat för FN:s Iranrapportör och utredningsgrupp

FN:s särskilde rapportör och FN:s utredningsgrupp för Iran får förnyat mandat för att utreda och rapportera om människorättskränkningar i landet. Det efter att FN:s människorättsråd antog resolutionen under dagens session i Genève med 24 röster för och åtta röster mot. Femton länder, däribland Qatar och Förenade Arabemiraten, lade ner sina röster.

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi välkomnade antagandet av resolutionen som ett nödvändigt steg för att utkräva regimen på ansvar.

”Detta steg måste kompletteras med efterföljande åtgärder, särskilt hänskjutning av regimens brott till FN:s säkerhetsråd”, skrev hon på X, med hänvisning till utredningsgruppens senaste rapport som lade fram bevis på regimens brott mot mänskligheten.