Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska MR-aktivisten Narges Mohammadi får Nobelsfredspris

Iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi tilldelas Nobelsfredspris. Hon får priset för sin kamp mot kvinnoförtryck i Iran och för att främja mänskliga rättigheter för alla.

Nobelstiftelsen framhåller att det som sker i Iran idag kan vara en revolution av kvinnor. Det med hänvisning till det folkliga uppror som pågår i landet sedan förra året där kvinnor spelar en framträdande roll. Situationen bör därför bli behandlad på ett annorlunda sätt, tillägger Nobelstiftelsen.

Narges sitter för närvarande frihetsberövad i regimens fängelse för sin aktivism. Han var dömd till 16 års fängelse efter en skenrättegång i Teherans revolutionsdomstol i april 2016.

Regimen släppte henne i oktober 2020. Hon var åter arresterad i november 2021 inför årsdagen av de folkliga protesterna i landet i november 2019.

”Den 15 januari 2022 dömde revolutionsdomstolen i Teheran Narges Mohammadi för anklagelser som inkluderar ’samling och samverkan för att begå brott mot den nationella säkerheten’ och ’störande av allmän ordning’”, rapporterar Expressen.

Iranska motståndsrörelsen (NCRI) välkomnade den norska Nobelkommitténs beslut i ett uttalande på fredagen. NCRI beskrev beslutet som ett erkännande av iranska kvinnors kamp mot den religiösa och kvinnofientliga diktaturen i Iran för frihet och jämställdhet.

NCRIs valda president och oppositionsledaren Maryam Rajavi gratulerade Narges. Hon uppmanade återigen det internationella samfundet att ingripa och säkerställa frigivningen av Narges och andra politiska fångar, särskilt kvinnor.

FFFI instämmer i gratulationerna och uppmanar Sverige och EU att villkora fortsatta relationer med Teheran med omedelbar frigivning av politiska fångar.

”Det är absurd att iranska regimens ambassadör är inbjuden till att delta i prisceremonin i Oslo medan Narges Mohammadi inte kan närvara för att regimen håller henne frihetsberövad för påhittade brott”, säger FFFIs EU-representant, Massud Kiani.

Iranska regimen i sin tur fördömer Nobelkommittén och hävdar att Narges Mohammadi är en ”enkel brottsling”.