Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: 20 fångar avrättade under fyra dagar i förra veckan

Iranska regimen avrättade 20 fångar under endast fyra dagar i förra veckan.

Regimen trappar upp avrättningarna för att bemöta det folkliga upproret och för att skapa rädsla i samhället.

Tre av de avrättade var kvinnliga politiska fångar. En av dem, Fatemeh Yusufabadi, avrättades den 12 juli genom hängning i Gohardasht-fängelset. De andra två, Monireh Siadat och Farzieh Shokrallahi, var avrättade i staden Esfehans centrala fängelse.

Två av fångarna var avrättade genom offentlig hängning i staden Esfehan den 13 juli. De avrättade var identifierade som Mohammad Qaedi Nasab och Sadegh Mahmoudi. De var dömda till döden anklagade för att ha dödat en polis från regimens statliga säkerhetsstyrkor (SSF).

Samma dag avrättade regimen Mehdi Shariati, Rashid Dahmardeh och Salari, tre fångar från den iranska folkgruppen baluchier, i Jiroft-fängelset.

Enligt rapporter dödade regimen även två kurdiska politiska fångar under tortyr i underrättelseministeriets kontor i staden Uromiyeh. Politiska fångarna var identifierade som Musa Esmaili och Peyman Galwani.

FN uttrycker oro för ökade avrättningar

FN och andra MR-organ har uttryckt oro över antalet avrättningar i Iran under 2022 och 2023 som slå nya rekord även för regimen.

”Iran måste upphöra med sitt fortsatta förtryck av fredliga demonstranter och stoppa den pågående vågen av avrättningar, massarresteringar och frihetsberövanden sedan 22-åriga Jina Mahsa Amini dog i moralpolisens förvar förra september.”

Det sade FN:s utredningsgrupp, som utreder människorättskränkningar i samband med regimens nedslag mot det folkliga upproret, i sin första verbala rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève den femte juli.

Enligt FN:s utredningsgrupp har regimen även dömt minst 26 individer till döden för delaktighet i det folkliga upproret. Dussintal fler står åtalade eller är anklagade för brott med dödsstraff på straffskalan.

Minst sju män har blivit avrättade efter hastiga rättegångar med allvarliga anklagelser om människorättskränkningar med framtvingade erkännanden under tortyr.