Historisk rättegång i Stockholm, Nyheter

Dag 2: rättegången mot Hamid Noury, dömd för 1988 års massaker i Iran i hovrätten

Idag fortsätter rättegången mot Hamid Noury i hovrätten i Stockholm.

Stockholms tingsrätt dömde förra året honom till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord för inblandning i massaker på politiska fångar i Iran 1988.

FFFI direktsänder dagens förhandlingar i hovrätten i ett samarbete med Radio Chakavak, lyssna nedan.

Dag 2: Radio Chakavaks direktsändning från rättegången mot Hamid Noury i hovrätten

Rätten beslutade att avvisa honom från förhandlingssalen igår strax efter att rättegången hade börjat. Det sedan Noury vägrade sluta prata och störde ordningen. Han hävdade bland annat att han är utsatt för tortyr i häktet eftersom han inte får ha kontakt med familjen och att han inte ha fått glasögon.

”Han deklarerade vidare att han vägrar delta i det han kallar en skenrättegång om rätten inte lovade att tillgodose hans krav”, rapporterar Svt från gårdagens förhandlingar.

Svensk- och exiliranier håller manifestation utanför rätten

Rättegången hålls i förhandlingssalen i Attunda tingsrätt, Sollentuna. Svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), överlevare samt offrens familjer håller en manifestation utanför Attunda tingsrätt samtidigt som rättegången.

De uttrycker sitt stöd för de 30,000 politiska fångar som regimen avrättade under massakern 1988. Deltagarna uppmanar samtidigt Sverige och EU att vidta ytterligare åtgärder vid FN och i internationella sammanhang för att ställa till svars andra som varit delaktiga i denna massaker som regimens nuvarande president Ebrahim Raisi och regimens högste ledare Khamenei.

De uttrycker också sin solidaritet med det folkliga uppror som pågår i Iran.

Stockholms tingsrätt slår fast i sin dom förra året att massavrättningarna i Iran 1988 strider mot den internationella humanitära rätten och utgör därför grovt folkrättsbrott.