Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN:s MR-chef: Irans avrättningar strider mot internationell lag om mänskliga rättigheter

Det folkliga upproret i Iran fortsätter med samma styrka under det nya årets första vecka. De regimkritiska protesterna gick på tisdagen in på sin 117:e raka dag och har nu spridit sig till över 280 städer.

Regimen tog under helgen till avrättningar i ett desperat försök för att skrämma folket och därigenom stoppa det folkliga upproret. Under lördagen avrättade regimens så kallade rättsväsende två frihetsberövade demonstranter.

Regimen förde dessutom ytterligare två frihetsberövade demonstranter till isoleringscell i Gohardasht-fängelset för att verkställa deras dödsstraff under söndagsnatten lokal tid. Offren var identifierade som Mohammad Ghobadlou, 22 år, och Mohammad Broghani, 18 år, enligt rapporter.

Men offrens familjer stödda av en stor folkmassa samlades utanför Gohardasht-fängelset under söndagsnatten för att rädda deras liv och stoppa deras stundande avrättning. Deltagarna protesterade mot avrättningarna och skanderade följande slagord mot regimen. ”Jag dödar den som dödar min bror” och ”detta är det sista budskapet: ytterligare en avrättning leder till mer uppror”. Det finns inga rapporter på tisdagen om regimen har genomfört deras dödsstraff.

FN:s MR-chef: Irans avrättningar ett brott mot internationell lag om mänskliga rättigheter

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Turk, säger att avrättningarna i Iran är mord sanktionerade av staten. Det rapporterar Reuters och andra internationella medier på tisdagen och hänvisar till ett pressmeddelandet från FN:s MR-chef som tillägger.

”Iranska regeringen använder straffrättsliga förfarande och dödsstraff som ett vapen mot folket. Syftet är att straffa de individer som deltar i protester och skapa rädsla i samhället för att eliminera oliktänkande, i strid mot internationell lag om mänskliga rättigheter.”

Sverige och EU kallar upp regimens ambassadörer efter uppmaning från Svensk-exiliranier

FFFI, svensk- och exiliranier och sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), fördömde och protesterade mot regimens avrättning av två frihetsberövade demonstranter, 22-årige Mohammad Mahdi Karami och 39-årige Seyed Mohammad Hosseini, på lördagen.

De höll demonstrationer i Göteborg och Stockholm.

  • Den sjunde januari 2023: Svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), fördömer regimens avrättningar av frihetsberövade demonstranter i Iran under sin demonstration i Göteborg. De uttrycker stöd för det folkliga upproret i Iran och hedrar de som dödats av regimen för tre år sedan när revolutionsgardet medvetet sköt ner ett civilt passagerarplan Teheran.
  • Den sjunde januari 2023: Svensk- och exiliranier, sympatisörer till iranska motståndsrörelsen (NCRI), fördömer regimens avrättningar av frihetsberövade demonstranter i Iran under sin demonstration i Göteborg. De uttrycker stöd för det folkliga upproret i Iran och hedrar de som dödats av regimen för tre år sedan när revolutionsgardet medvetet sköt ner ett civilt passagerarplan Teheran.

Svensk-iranierna varnade för att helgens avrättningar kan vara början på en ny massaker i regimens fängelser, likt massakern 1988.

De uppmanade dessutom Sverige och EU att kalla upp regimens ambassadörer för att markera mot avrättningarna.

”Sverige, som EU:s ordförandeland, bör arbeta för att EU bojkottar och isolerar regimen diplomatiskt tills dess att regimen släpper samtliga frihetsberövade demonstranter och politiska fångar”, framhöll FFFI i ett uttalande på lördagen som reflekterade deltagarnas krav och tillade.

”Sverige och EU bör också agera för att hänskjuta regimens människorättsbrott till FN:s säkerhetsråd för ett internationellt åtal av de ansvariga.”

Både Sverige och EU kallade upp regimens ambassadörer för att protestera och markera mot helgens avrättningar, enligt rapporter på måndagen.