Folkliga protester, Nyheter

Folkliga upproret i Iran sprider sig till över 150 städer med 240 döda

Det folkliga upproret i Iran fortsätter med samma styrka för tolfte dagen i rad trots dödligt våld och brutalt nedslag av regimen. Protester förekom i Irans samtliga 31 provinser och i över 156 städer, enligt uppgifter till FFFI.

Uppgifterna säger att antalet döda överstiger 240. Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har dessutom arresterat närmare 12000 personer. Det är svårt att bekräfta antalet döda och arresterade eftersom regimen har kraftigt begränsat och även stängt ner internet i vissa delar av landet.

Brittiska BBC rapporterar att regimen har också gripit 50 journalister. Regimens säkerhetsstyrkor hotar nu med att de kommer slå tillbaka ”med all sin kraft” mot dem som protesterar mot regimen, rapporterar AFP.

Flera professor och studenter i landet gick ut i strejk på måndag. De kräver omedelbar frigivning av alla som var arresterade i samband med senaste dagarnas protester över hela landet.

Under måndagsnatten höll studenter vid Teherans universitet demonstrationer i sitt campus. Studenterna gjorde motstånd mot regimens repressiva säkerhetsstyrkor, revolutionsgardister och civilklädda agenter som försökte slå ner och stoppa deras protester. Studenterna stod enade och slog tillbaka regimens repressiva säkerhetsstyrkor med sina slagord ”Ned med diktatorn”.

Regimen är skräckslagen av protesterna. Flera av regimens högt uppsatta tjänstemän och ledare varnar nu för att det folkliga upproret hotar prästerskapets överlevnad. Det kommer också rapporter om att regimens repressiva säkerhetsstyrkor är demoraliserade och om ökade interna konflikter inom regimen sedan den inte kunnat kväsa upproret.

Upproret är organiserat och samordnat

Mordet på Mahsa Jina Amini den 16 september blev gnistan till det folkliga uppror som nu pågår i Iran.

”De folkliga protesterna omvandlades snabbt till en nationell folkrörelse mot regimen i sin helhet. Det eftersom den religiösa diktaturen har hållit sig kvar vid makten genom förtryck och terrorism.”

Det säger en representant för Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) till FFFI och tillägger.

”De samordnade slagorden, protesternas omfattning tillsammans med de taktik som folket använder för att stå upp mot och slå tillbaka regimens säkerhetsstyrkor visar att det folkliga upproret är organiserat och samordnat.”

”Folkets mojahedin (PMOI/MEK) som den främsta oppositionen mot regimen började bilda och mobilisera motståndsenheter över hela Iran för åtta år sedan. En av de gjorde en intervju med Göteborgs posten inifrån Iran i förra veckan”, det förklarar representanten för iranska motståndsrörelsen (NCRI) och tillägger.

”Mer än 1000 motståndsceller deltog förra året i motståndsrörelsens årliga sammankomst för ett fritt Iran via videolänk självfallet genom att ta nödvändiga säkerhetsåtgärder. I år deltog över 5000 motståndsceller i den årliga sammankomsten för ett fritt och demokratiskt Iran.”

”Dessa motståndsceller) ökar och sprider sig i hela landet eftersom de består av olika samhällsgrupper som studenter, arbetare och lärare … Deras insatser och frammarsch har gjort dem till en av regimens främsta måltavlor och prioriteter. Regimen har arresterat och även avrättat flera som varit aktiva i motståndsrörelsens motståndsceller.”