Opinion

Dagen Debatt: ”Låt gå”-politiken gentemot Iran måste upphöra

”Den tydliga domen mot Hamid Noury är en väckarklocka som måste väcka Sveriges regering inför att den så länge förda “låt gå”-politiken gentemot Iran omedelbart måste upphöra.”

Det skriver Iranexperten, Mojtaba Ghotbi, och juristen, Erik Wahlberg, i en debattartikel för dagen.se på torsdagen med hänvisning till Stockholms tingsrätts beslut att döma Hamid Noury till livstids fängelse för inblandning i 1988 års massaker i Iran.

”Domen är inte bara en viktig och meningsfull händelse för de överlevande och familjerna till de mördade offren utan skickar även ett klart budskap till de iranska tjänstemän som är eller har varit inblandade i sådana brott att de inte ska tro sig kunna undkomma att ställas till svars för sina kriminella gärningar.”

”Iran beskriver Stockholms tingsrätt som ’inkompetent'” och att det ”håller den svenska regeringen ansvarig för konsekvenserna av domen gällande relationerna mellan de två länderna.”

”Den iranska regimens beskrivning av Stockholms tingsrätt som inkompetent och tingsrättens agerande som kriminellt måste förstås avfärdas som rent nonsens. Iranska regimens aktiviteter har enligt Säpo intensifierats med grovt spionage mot Sverige och svenska intressen och planer på att mörda oliktänkande i Sverige och andra europeiska länder bör tas på största allvar.”

”Sveriges regering måste nu stötta det svenska rättsväsendets rykte, oberoende och integritet och kraftigt fördöma den iranska regimens försök att påverka den dom tingsrätten fattat och försöket att påverka utfallet av ett kommande överklagande.”

Läs hela debattartikeln på dagen.se, här.