Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska oppositionen identifierar 33000 delaktiga i regimens MR-brott

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) publicerar namn och identiteter på över 33000 anställda vid iranska regimens så kallade rättsväsende. Avslöjandet kom under en presskonferens i Paris på fredagen och inkluderar även bild på över 22000 anställa.

Listan innehåller också kontaktdetaljer till de anställda som arbetar för regimens rättsväsende och fängelseorganisation. Många av de identifierade är fängelsevakter, förhörsledare, underrättelseagenter och bödlar som är direkt inblandade i regimens systematiska människorättskränkningar.

Dagens avslöjande identifierar individer som är direkt delaktiga i eller ansvarar för regimens systematiska MR-brott. De bör ställas till svars och lagföras tillsammans med regimens ledare, säger Massud Kiani, FFFI:s EU-representant om dagens avslöjande.

Avslöjandet kommer efter att FN:s senaste Iranresolution uttryckte allvarlig oro över omfattande tortyr och grymheter begångna av fångvaktare i Evin-fängelset.

Generalförsamlingen antog resolutionen traditionsenligt den 16 december 2021 med 78 röster mot 61, vilket FFFI rapporterade om förra året. Resolutionen var det 68:e i sitt slag sedan 1979.

Generalförsamlingen tar även upp godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och andra omänskliga behandling och straff mot fredliga demonstranter och aktivister. Den uttrycker särskilt oro över att regimen använder tortyr för att tvinga fram bekännelser samt förvägrar politiska fångar nödvändigt vård och medicinsk behandling.

”Vi upprepar vikten av trovärdiga, oberoende och opartiska utredningar som svar på alla fall av allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna … inklusive påtvingade försvinnanden, utomrättsliga avrättningar och förstörelse av bevis i samband med sådana kränkningar.” Det framhöll generalförsamlingen i sin resolution och krävde ett slut på rådande ”straffrihet för sådana kränkningar” i Iran.