Nyheter

En person anhållen misstänkt för grovt spioneri i ärende som berör tidigare häktad Säposchef

Säkerhetspolisen Säpo har gripit och anhållit en person misstänkt för grovt spioneri under tisdagen. Det rapporterar flera medier och Säpo i ett uttalande.

Karl Melin, presschef på säkerhetspolisen, säger till Svt att personen greps i samband med en insats i Mellansverige idag.

I handlingarna uppges att de misstänkta brotten begåtts mellan mars 2011 och sista september i år. Det framgår också att det misstänkta spionaget skett ”bland annat i Stockholm”.

”Det här är ju en insats då som har kopplingar till ett tidigare ärende där en person sedan tidigare är häktad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift”, säger Melin till Svt.

”Det är sekretess i ärendet och en förundersökning pågår”, svarade han på frågan om han kunde berätta mer om det här ärendet och den person som är gripen sedan tidigare.

”Gripandet skedde inom ramen för en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål”, skriver Säpo i sitt uttalande.

Säpos toppchef häktad för spioneri för Iran

FFFI rapporterade i september att Säpo hade gripit en man med iranskt påbrå för spioneri. Han sitter häktad sedan dess på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Mannen har tidigare arbetat på Säpo och Försvarsmakten. Vid tiden för gripandet var han högt uppsatt chef på en annan statlig myndighet, enligt rapporter i medier.

Chefsåklagaren Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål sade då till Expressen och andra medier att brottet ska ha skett under perioden 2012-2015 i bland annat Stockholm.

DN rapporterade i förra veckan att mannen jobbade på Sveriges hemligaste underrättelsetjänst, KSI, Kontoret för särskild inhämtning. KSI ansvarar för bland annat att sända ut hemliga agenter och rekrytera spioner, skriver DN.

Kia Peyman, född 1980, är för närvarande i generaldirektörens stab på Livsmedelsverket där han bland annat ansvarar för säkerhetsfrågor och psykologiskt försvar. Han är född i Irans huvudstad Teheran och kom till Sverige 1985, rapporterade FFFI i september i år och tillade.

”Det är en konsekvens av Sveriges blidkande politik gentemot Iran. Vi har varnat Sverige för iranska regimens destruktiva handlingar under flera år.”