Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty dokumenterar 72 dödsfall i regimens förvar sedan 2010

Amnesty International har sammanställt detaljer kring 72 dödsfall i regimens förvar sedan 2010. Dödsfallen ska ha inträffat i 42 fängelser och häkten i 16 provinser över hela Iran.

Det framgår av ett dokument Amnesty publicerade på sin hemsida på onsdagen. Dokumentet innehåller även en detaljerad list med namn och bilder på samtliga offer.

Regimens underrättelse- och säkerhetsagenter eller fängelsevakter är direkt ansvariga för 46 av dessa dödsfall. De ska enligt uppgifter från insatta källor, anhöriga och medfångar utsatt offren för fysisk tortyr och annan misshandel.

Amnesty slår vidare fast att ytterligare 15 dödsfall inträffade när regimens fångvakter använde dödligt våld och tårgas för att slå ner protester i ett fängelse i mars 2021. Fångarna protesterade enligt Amnesty mot brist på handlingar och säkerhet som lämnat dem sårbara under covidpandemin.

I de återstående 11 fallen dog offren under mystiska omständigheter men ytterligare detaljer om dödsorsaken saknas.

Människorättsorganisationen rapporterar vidare att 86% av offren var unga män och kvinnor. 16 var i tjugoårsåldern, 12 i trettioårsåldern medan tre var mellan 18 och 20 år gamla.