Nyheter

Två svenskar inför revolutionsdomstol i Iran

Två svenskar som greps i juli 2020 i Iran för ”narkotikasmuggling” står inför rättegång i revolutionära domstolen för narkotikahandel, raporterar iranska regimens nyhetsbyråer på onsdag.

Nyheten om rättegången mot dessa svenska anklagade publicerades samtidigt som rättsförhandlingen mot en iranska medborgare, Hamid Nouri, anklagad för folkrättsbrott , mord och deltaktighet i massavrättningar av 30000 politiska fångar sommaren 1988, fortsätter i Stockholm. Hamid Nouris rättegång har pågått i en svensk domstol de senaste veckorna.

Det iranska rättsväsendet säger att det har prövat två svenska medborgare i revolutionärdomstolen, under ledning av domare Abolghasem Salavati, anklagade för samarbete med ett ”internationellt nätverk för narkotikahandel”.

De anklgade presenterades som ”Stephen Kevin Gilbert” och ”Simon Casper Brown”.

”Gilbert anklagas för att ha burit 9,8 kg opiumsirap” och ” Brown anklagas för att ha ”21 000 tramadol -tabletter.

Mänskliga rättighetsorganisationer och västerländska länder säger att Islamiska republiken använder internering och rättegång av dubbla och icke-iranska medborgare som ett sätt att få eftergifter från andra länder.