Engagemang, Massaker

Bildutställning på Mynttorget om 1988 års massaker i Iran

Svensk- och exiliranier uppmärksammar den 33:e årsdagen av iranska regimens massaker på 30,000 politiska fångar i Iran med en stor bildutställning och gatuteater på Mynttorget på onsdagen.

Deltagarna hedrade offren samt uppmanade FN att tillsätta en oberoende utredning om massakern och Sverige att ta ledarrollen i detta sammanhang.

I måndags uppmärksammade svensk- och exiliranierna 1988 års massaker med en stor demonstration i Stockholm. De uppmanade världssamfundet att erkänna massakern som ett brott mot mänskligheten. De krävde dessutom internationella insatser för att ställa regimens ledare och Raisi till svars för brott mot mänskligheten.

Svensk-iranierna håller sin aktion samtidigt som Hamid Noury, en av gärningsmännen vid 1988 års massaker, står åtalad i Stockholm.

Ebrahim Raisi, regimens nuvarande president, var en av fyra medlemmarna i Teherans dödskommission som översåg och genomförde massavrättningarna 1988.

”Att Ebrahim Raisi blir befordrad till president istället för att utredas för mord, påtvingande försvinnanden och tortyr som uppgår till brott mot mänskligheten är en dyster påminnelse om att straffrihet fortfarande råder i Iran”, sade Amnesty Internationals generalsekreterare i ett uttalande den 19 juni 2021