Engagemang, Massaker

Stor demonstration i Stockholm hedrar årsdagen av 1988 års massaker i Iran

Sympatisörer till den iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), samlades på måndagen på Mynttorget för att hedra den 33:e årsdagen av 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar i Iran.

Deltagarna som kom från hela Sverige till demonstrationen uppmärksammade iranska regimens president, Ebrahim Raisis inblandning i dessa utomrättsliga massavrättningar. De krävde internationella insatser för att ställa regimens ledare och Raisi till svars för brott mot mänskligheten.

Svensk- och exiliranierna, bland dem överlevare och anhöriga till offren, uppmanade Sverige och EU att leda dessa insatser och agera för att FN ska tillsätta en utredning.

De hedrade offren, som till största del var PMOI/MEK-medlemmar och sympatisörer, med en utställning.

”Vi kom precis från Stockholms tingsrätt där en iransk medborgare står åtalad för delaktighet i dessa massavrättningar, som enligt Amnesty och FN:s MR-experter uppgår till brott mot mänskligheten. Sverige och regeringen har nu ett ansvar och bör kräva att FN startar en utredning för att åtala och lagföra Raisi och regimens ledare”, säger Massud Kiani, FFFI:s EU-representant.

Demonstrationen avslutades med en demonstrationståg genom centrala Stockholm.

Sedan tidigare har Amnesty, FN:s särskilde Iranrapportör och parlamentariker världen över manat till en oberoende internationell utredning av 1988 års massaker för att få ett slut på den straffrihet som råder i Iran samt för att åtala de ansvariga.

Den folkliga rörelsen för rättvisa

Kravet på en FN-utredning och rättvisa växer sig allt starkare idag efter att regimen utnämnde Raisi som sin nästa president.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi lyfte fram den pågående kampanjen för rättvisa i sitt tal till demonstrationen.

“Vi uppmanar världssamfundet att erkänna 1988 års massaker på 30,000 politiska fångar som ett folkmord och ett brott mot mänskligheten.”

“Ni representerar tusentals familjer och föräldrar som inte en kan sörja sina barn som regimen avrättade”, tillade oppositionsledaren Maryam Rajavi mot bakgrund av att regimen begravde offren i hemliga massgravar och aldrig erkänt massakern.

”Ni representerar 30,000 hjältar som massakrerades 1988 och iranska folkets rop på frihet. Den rörelse som uppmanar till rättvisa är iranska folkets ståndaktiga och bestämda folkrörelse som fortsätter gå framåt tills dess att prästerskapets ledare åtalas i en internationell tribunal eller i iranska folkets domstol för folkmord och brott mot mänskligheten som de begått.”

Internationellt stöd för kravet på en FN-utredning

Tidigare demokratiske kongressledamoten Patrick Kennedy, presidentkandidaten och gisslan i Colombia, Ingrid Betancourt,och Kimmo Sasi, Finlands utrikeshandelsminister (1999–2002), talade till demonstrationen via videolänk.

Talarna ställde sig bakom den folkliga kampanjen för rättvisa och prisade det svenska rättsväsendet för åtalet mot en av de inblandade i massavrättningarna i 1988. De uppmanade världsledare att agera för att utkräva regimen på ansvar genom att utreda, åtala och lagföra Raisi och andra regimledare för deras grymheter.

Andra talare var anhöriga till offren för 1988 års massaker och tidigare politiska fångar. Svensk-iranska artisten, Gissoo Shakeri, uppträde på scenen med iranska folk- och kampsånger.