Mänskliga Rättigheter, Nyheter

EU uppmanar Iran att ompröva domen mot kvinnoaktivist

Europeiska unionen uppmanade på torsdag Iran att se över ett fall av en framstående kvinnliga mänsklig rättighetsaktivisten Narges Mohammadi.

Kvinnoaktivisten Narges Mohammadi

Den iranska juristen och människorättsaktivisten Narges Mohammadi dömdes dömts till två och ett halvt års fängelse samt 80 piskrapp av en domstol i Teheran.

Tidigare i veckan bekräftade Mohammadi sin mening i ett Instagram-inlägg och sa att hon inte ”accepterar någon av dessa meningar.”

”I grund och botten ser jag att i den här domen har målsägaren förväxlats med den tilltalade. Jag deltog inte i rättegången för att jag inte hade någon försvarare och jag vägrar att acceptera den här domen.” Skrev Narges Mohammadi.

Den mycket kända författaren och människorättsförsvararen Narges Mohammadi, dömdes 2016 till 16 års fängelse och utreseförbud. I många år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, för yttrandefrihet och mot dödsstraff. Den 8 oktober 2020 släpptes hon från fängelset efter att ha avtjänat åtta och ett halvt år av sitt straff. Hon har nyligen gett ut en antologi ”Vit tortyr” där hon och tolv kvinnliga fångar berättar om den tortyr de utsatts för i iranska fängelser.

FFFI fördömer Iranska regimens omänskliga straff mot iranska aktivister och uppmanar Sverige att göra allt för att Iranska regimen slutar förföljelse av Narges Mohammadi och uppmana den högsta ledaren i Iran att frisläppa alla iranska aktivister och politiska fångar från fängelse.