Mänskliga Rättigheter, Nyheter

EU inför sanktioner mot åtta iranska säkerhetsansvariga

EU införde sanktioner mot åtta iranska säkerhetsansvariga för inblandning i allvarliga människorättskränkningar. Bland de straffade finns chefen för terrorstyrkan revolutionsgardet, Hossein Salami, medlemmar av regimens hårdföra Basij-milis, samt tre enheter. Samtliga straffas för deras roll i regimens dödliga våld mot demonstranter 2019.

Därmed är första gången som EU inför straffåtgärder mot iranska regimen för kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 2013.

Sanktionerna innebär reseförbud och frysning av tillgångar för de straffade individerna och enheterna.

Basij-milisen, som är revolutionsgardets gren inom det civila samhället, är den mäktigaste och starkt beväpnad säkerhetsstyrkan i Islamiska republiken.

Kring 1500 människor dödades under de folkliga protester som började den 15 november i Iran.

I november 2019 utlöste en överraskande höjning av bränslepriserna en våg av protester över Iran innan de slogs ned mitt i en nästan total internetavbrott. Det dödliga nedslaget kom efter att regimens högste ledare, Khamenei, beordrade regimens säkerhetsstyrkor att göra allt i sin makt för att stoppa protesterna.

Den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK) har presenterat en namnlista på över 770 dödade demonstranter.

FFFI välkomnar dagens beslut och uppmanar EU att ställa de ansvariga inför internationella rätt.