Folkliga protester, Motståndsrörelsen, Nyheter

Eldfestivalen i Iran blev en landsomfattande protest mot regimen

Iranska folket omvandlade firandet av den traditionella eldfestivalen, Charshanbeh Soori, till en landsomfattande protest mot prästerskapet i sin helhet över hela landet på tisdagen.

Regimen hade placerat ut säkerhetsstyrkor på allmänna platser i huvudstaden Teheran och andra städer från tidigt på tisdagsmorgonen för att stoppa folkliga protester i samband med eldfestivalen.

I Teheran försökte regimens säkerhetsstyrkor stoppa firandet med att skjuta tårgas. I flera andra städer har regimen arresterat deltagare och meddelat att de frihetsberövade kommer att spendera nyårshelgen i fängelse.

Men folket trotsade regimens säkerhetsstyrkor och firade eldfestivalen med fyrverkerier och slagord mot prästerskapet. De satte också eld på bilder av och affischer med högste ledaren Khamenei i en symbolisk protest mot regimen.

De landsomfattande protesterna kom efter att motståndsrörelsen uppmanade folket att förvandla det årliga firandet av eldfestivalen, Charshanbeh Soori, till ett landsomfattande uppror mot regimen och prästerskapets envälde.

Bilder och videoklipp från firandet av eldfestivalen i Iran publicerade på sociala medier

Charshanbeh Soori är den gamla iranska festivalen som går åtminstone tillbaka till början av zoroastriska eran 1700 f.Kr.. Eldfestivalen är en upptakt till den antika Norooz festivalen, som markerar vårens ankomst, återupplivning av naturen samt det persiska nyåret.

Charshanbeh Soori firas den sista tisdagskvällen av året.