Engagemang, Nyheter

Eldfest välkomnar in våren

Hundratals iranier deltog på tisdagskvällen i den traditionella eldfesten, Charshanbeh Soori, vid Hjulstas fotbollsplan  i Stockholm.

Charshanbeh Soori är den gamla iranska festivalen som går åtminstone tillbaka till 1700 f.Kr.  början av zoroastriska eran. Eldfestivalen är en upptakt till den antika Norooz festivalen, som markerar vårens ankomst och återupplivning av naturen. Charshanbeh Soori firas den sista tisdagskvällen av året. Ordet Charshanbeh betyder onsdag och Soori är röd. Man eldar vid solnedgången med tanken för att hålla solen vid liv tills tidigt på morgonen och att med hjälp av eld och ljus, upplysning och lycka finna förhoppningar om hela det kommande året. Vid detta tillfälle människor gör brasor på gatorna och hoppar över dem. Baserat på zoroastriska traditionen antalet eldar på ett och samma ställe ska vara tre som representerar tre zoroastriska heliga värden inklusive: Bra tankar, goda ord och goda gärningar. En brasa kan också göras i ett enda ställe och detta skulle symbolisera enighet och solidaritet  med Ahura.