Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN-rapport: Iran utsätter LGBTQ-barn för elchock

FN släppte en ny rapport i onsdags om det allvarliga läget för mänskliga rättigheter i den Islamiska republiken Iran. Rapporten dokumenterar omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet bland annat tortyr av LGBTQ-personer med elchock.

FN:s särskilde rapportör för Iran, Javaid Rehman, skrev att han är ”oroad över rapporter om att LGBTQ-barn har blivit utsatta för elektriska stötar och administrering av hormoner och starka psykoaktiva läkemedel.”

Dessa metoder utgör tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling, påpekade han och tillade. ”De bryter även mot statens skyldigheter enligt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om barnets rättigheter.”

En högt uppsatt prästman från staden Qom hävdar nu ”att vaccinen mot covid-19 gör att människor blir homosexuella”.

Ayatolla Abbas Tabrizian utfärdade “denna varning“ till sina följare på den sociala medieplattformen Telegram och sade. “Gå inte nära de som har vaccinerats mot covid. De har blivit homosexuella.“

Tusentals homosexuella avrättade i Iran sedan 1979

Tidigare rapporter från WikiLeaks från 2008 sade att iranska regimen har avrättat mellan 4000 och 6000 homosexuella och lesbiska personer sedan landets islamiska revolution 1979.

I 2016 bekräftade iranska regimen att dess myndigheter hade avrättat en homosexuell genom offentlig hängning. Hassan Afshar, 19, var avrättad genom hängning i Araks fängelse i den iranska provinsen Markazi, den 18 juli 2016. Regimens så kallade rättsväsende hade dömt honom till döden i början av 2015 för att han hade “tvingat en man till analsex”.

2011 avrättade iranska regimen tre iranska män anklagade för homosexualitet vilket väckte starka reaktioner från omvärlden.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif har tidigare försvarat Irans dödliga homofobiska lagar och regimens aggressiva politik mot Israel och USA.

“Vårt samhälle har moraliska principer, och vi lever enligt dessa principer. Dessa är moraliska principer beträffande människors beteende i allmänhet. Och det beror på att vi upprätthåller och du följer lagar. “ sade Zarif

”Avrättning av homosexuella genom hängning och stening av kvinnor anses vara en moralisk princip av islamisterna i Teheran. De som stöder prästerskapets styre vet vad de representerar”, tillade han.