Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran avrättar ännu en brottningsmästare

Iranska regimen avrättade ytterligare en iransk brottningsmästare, Mehdi Ali Hosseini, på måndagen.

Det fem månader efter att den avrättade brottaren Navid Afkari för att ha deltagit i regimkritiska protester för två år sedan.

Mehdi Ali från staden Andimeshk i provinsen Khuzestan, arresterades 2015 och anklagades för mord under ett gruppslagsmål.

En ny våg av avrättningar och arresteringar sveper just nu över hela landet. Det samtidigt som regimtjänstemän och statliga medier varnar för fallande ekonomi, ökat folkligt missnöje och framtida uppror mot prästerskapet.

Sedan december förra året har regimen verkställt minst 33 avrättningar.

FFFI rapporterade den 19 januari att regimens underrättelsetjänst har arresterat och gripit minst 26 kurdiska aktivister sedan början av året.

Det kommer även uppgifter till FFFI som visar att regimen har ökat trycket på politiska fångar i landets fängelser genom att neka dem vård och förlänga deras fängelsestraff utan någon förklaring eller för nya godtyckliga brott.

”FFFI fördömer avrättningen av Mehdi Ali Hosseini i starkaste ordalag. I ren desperation tar regimen till avrättningar och ökar förtrycket av politiska fångar”, säger FFFI:s EU-representant Massud Kiani och tillägger. ”Syftet är som vanligt att skapa skräck i samhället och tysta det folkliga missnöjet som när som helst kan bryta ut i omfattande uppror mot prästerskapet.”

FFFI:s EU-representant påpekade att det inte längre är acceptabelt att bara fördöma användning av dödsstraff och tillägger.

”Sverige och EU måste gör något konkret. Till exempel villkora fortsatta förbindelser med Iran med ett stopp för avrättningar och frigivning av samtliga politiska fångar. EU och dess medlemsstater bör vidare genast införa straffåtgärder mot regimen och dess ledare under rådets ny mekanism för globala sanktioner mot människorättskränkningar, den så kallade Magnitskijlistan, en åtgärd som har starkt stöd i Europaparlamentet och svensk-iranier.”