Nyheter

”Iranexpert” som lobbade kongressen var hemlig iransk agent, åtalas av USA

USA åtalar en iranska författare inom statsvetenskap bosatt i landet för att ha agerat som hemlig agent för iranska regimen.

Kaveh Afrasiabi lobbade amerikanska tjänstemän, publicerade böcker och artiklar för att främja Irans ståndpunkter samtidigt som han i hemlighet var anställd av iranska regimens FN-representation. Det skriver amerikanska åklagarmyndigheten för New Yorks östra distrikt i ett uttalande på tisdagen.

Afrasiabi är iranska medborgare men har permanent uppehållstillstånd i USA. Han arbetade vid Boston universitet och andra lärosäten. Han arbetade dessutom med journalister som ”Iranexpert” och kommenterade ofta aktuella Iranfrågor i artiklar och intervjuer för amerikanska medier.

Afrasiabi arresterades i sin bostad i Watertown, Massachusetts, igår och kommer att ställas inför en federal domstol i Boston på tisdagsmorgonen, enligt uttalandet från USA:s åklagarmyndighet.

Fick betalt av iranska regimen

Av uttalandet framgår det att han har fått 265 000 dollar i checkar som sedan 2007 regimen betalat ut från officiella bankkonto som tillhör Irans FN-representation. Han har dessutom fått sjukförsäkring genom den plan som finns tillgänglig för anställda vid Irans FN-representation sedan åtminstone 2011.

”Afrasiabi är misstänkt för att ha försökt påverka den amerikanska allmänheten och amerikanska beslutsfattare till förmån för sin arbetsgivare, den iranska regeringen, genom att förkläda propaganda som objektiv politisk analys och expertis”, säger tillförordnad amerikanska advokaten DuCharme och tillade.

”De, som likt den åtalade, döljer sitt arbete för en utländsk regering när lagen kräver att sådana verksamhet måste registreras kommer att få möta konsekvenserna av sina handlingar.”

Biträdande justitieminister, Demers tillägger, ”i över ett decennium presenterade Kaveh Afrasiabi sig själv som en neutral och objektiv expert på Iran för kongressen, journalister och den amerikanska allmänheten.”

”Men under hela den här tiden var Afrasiabi i själva verket en hemlig anställd för Irans regering och den Islamiska republikens representation till FN. Och han fick betalt för att sprida deras propaganda.”, vilket strider mot gällande amerikanska lagar om lobbyverksamhet för utländska regeringar.

Iranska oppositionen: många flera hemliga iranska agenter i USA

”Det finns många andra som Afrasiabi”, sade Alireza Jafarzadeh från Iranska nationella motståndsrådets kontor i USA på Twitter och tillägger att även de borde åtalas för att ha agerat som hemliga agenter för iranska regimen. Han länkar till en artikel som Afrasiabi publicerade i New York Times den 11 maj 2012 tillsammans med Hossein Mousavian som tjänade iranska regimens linje.

Mousavian arbetar idag vid Princeton universitet. Han var regimens ambassadör till Tyskland när regimens agenter dödade tre iransk-kurdiska oppositionsledare och deras tolk i ett attentat vid den grekiska restaurangen Mykonos i Berlin den 17 september 1992. Den tyska regeringen utvisade honom som persona non grata sedan en domstol slog fast att attentatet kom efter order från regimens högsta ledning.

Han tjänstgjorde dessutom inom regimens nationella säkerhetsråd från 1997 och 2005. Han var också regimens förhandlare vid de kärntekniska samtalen innan han lämnade Iran i 2009.

Kopplingar till andra iranska ”lobbygrupper”

”Flera av Afrasiabis artiklar som försvarade iranska regimen publicerades av LobeLog, en vänsterorienterad utrikespolitisk tidskrift … som absorberades av den isolationistiska institutionen Quincy Institute for Responsible Statecraft i början av förra året”, skriver Richard Goldberg, som tjänstgjorde tidigare vid USA:s nationella säkerhetsråd, i ett inlägg på Twitter.

Trita Parsi, svenska mediers älskling och en känd lobbyist för regimen i USA, som grundade NIAC, arbetar idag som verkställande vicepresident vid Quincy Institute sedan minst ett år tillbaka.

Tre amerikanska senatorer krävde att USA:s justitiedepartement utreder lobbygruppen det Nationella iransk-amerikanska rådet, NIAC, för möjligt brott mot amerikanska lagar, vilket FFFI rapporterade i januari förra året.

Enligt uppgifter på sociala medier skrev Afrasiabi även artiklar för CASMII som i sin tur agerade som en systerförening till NIAC:s systerförening.

NIAC och CASMII samarbetade kring olika projekt. Sedan 2005 har CASMII, NIAC och andra lobbyister för iranska regimen i USA valt ut amerikanska aktivister från bland annat antikrig-rörelsen och skickat dem till Iran i så kallade ”turer för fred” organiserade och övervakade av iranska regimen. Det rapporterade Iranian Forum, en iransk-amerikansk organisation, som avslöjar och rapporterar om iranska regimen lobbyverksamhet i USA.