Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska säkerhetsstyrkor förstörde Navid Afkaris begravningsplats

Iranska regimens säkerhetsstyrkor skändade och förstörde Navid Afkaris begravningsplats på torsdagen. Det avslöjar hans syster  Elham Afkari på Instagram.

Nyheten kom timmar efter att säkerhetsstyrkorna fängslade Navids far och bror i flera timmar.

En källa berättade för FFFI att Afkari-familjen hade varit under press för att inte placera en minnessten på Navid Afkaris grav. Regimen grep på torsdagen Navids far och bror medan dem förberedde gravplatsen på Sangar bykyrkogård i Sepidan, i Fars-provinsen. De släpptes några timmar senare.

Elham Afkari publicerade ett foto av sin brors förstörda grav på Instagram och skrev: ”Här är inte slagfält, du kan hota, förstöra eller arrestera, vad ska du göra med Navids namn och minne i människors hjärtan?”

Iranska regimens säkerhetsstyrkor skändade och förstörde Navid Afkaris begravningsplats den 17 december.

FFFI rapporterade den 29 augusti att iranska regimens så kallade rättsväsende hade dömt honom och hans två bröder till piskstraff, fängelse och döden. Bröderna var anklagade för att ha deltagit i regimkritiska protester i augusti 2018.

Navid Afkari var dömd till två dödsstraff, sex och ett halvt års fängelse samt 74 piskrapp, enligt rapporter.

Regimen avrättade Navid trots internationella fördömanden och uppmaningar från bland annat USA:s president Donald Trump att stoppa avrättningen.

Europaparlamentet fördömde skarpt Navids avrättning i en resolution igår och uppmanade EU och medlemsstater att straffa de ansvariga med sanktioner.

Förföljelse och trakasserier av familjerna till politiska aktivister

Islamiska republikens repressiva säkerhetsstyrkor har en lång historia av att förfölja och trakassera familjerna till politiska aktivister och demonstranter som dödats under protester eller avrättats efter dom från regimens revolutionsdomstol.

Sådana trakasserier inkluderar att hindra dem från att hålla begravningar, minnesstunder, arrestera begravningsdeltagare, kidnappa familjemedlemmar, förstöra och vanhelga gravarna och begrava offren i omärkta gravar och okända platser som inte avslöjas för familjen..

Iranska regimen har avsiktligt förstört misstänkta eller bekräftade massgravar.

Bland andra begravningsplatser för offren efter massakern i Iran under 1988 då tusentals människor som fängslats på grund av politiska skäl fördes bort och avrättades utomrättsligt. Det här visar en rapport som Amnesty International släpper tillsammans med Justice for Iran.