Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: Iran stängde internet medvetet under dödliga novemberprotester 2019

På årsdagen av protesternas dödligaste dag lanserar Amnesty International en ny mikrowebbplats, En webb av straffrihet: Mordet Irans avstängning av internet gömde sig och dokumenterade hur det dödliga agerandet som lämnade minst 304 döda döljdes för världen.

En rapport från Reuters men andra källor talar om att omkring 1500 människor dödades under de folkliga protester som började den 15 november i Iran 2019.

Den 15 november 2019 utbröt protester över Iran efter ett regeringsmeddelande om en betydande höjning av bränslepriset. Under de fem dagar av protester som följde dödade säkerhetsstyrkor minst 304 män, kvinnor och barn. Offren dödades mestadels med skott i huvudet eller överkroppen, vilket tyder på att säkerhetsstyrkorna driver en skjut-till-död-politik. Det verkliga antalet dödsfall tros vara mycket högre, men den pågående täckningen av iranska myndigheter innebär att det verkliga antalet dödsfall kanske aldrig är känt.

Den 16 november började myndigheterna stänga av landets internet. Amnesty Internationals forskning visar att den dagen också var den dödligaste av protesterna, med minst 100 demonstranter och åskådare dödade.