Nyheter

Iran: regimen tillkännager en ”omfattande nedstängning” av landet

Iranska regimens president Hassan Rouhani säger att strängare coronarestriktioner kommer att införas i landet från och med den 21 november.

En ny begravningsplats etableras i Behesht-e-Zahra söder om Teheran 

Tillkännagivandet den 14 november kommer bland en kraftig ökning av antalet smittade och dödade i covid-19 i landet.

FFFI rapporterade i fredags att regimen planerade en mer omfattande nedstängning på grund av den förvärrade och stigande smittkurvan.
Dessa drastiska åtgärder kommer att införas i huvudstaden Teheran och cirka 100 andra städer.

”Folket måste acceptera det bittra faktum att detta problem kommer att finnas kvar hos oss under lång tid och att vi kommer att behöva leva med denna oönskade gäst hela tiden”, säger Rouhani.
Iran har varit ovilliga att införa strikta restriktioner på grund av en ömtålig ekonomi som förstörts av regimens misskötsel, korruption och amerikanska sanktioner.

Rouhani har hittills förnekat krisen och försökt bagatellisera hotet. Hans politik tycks gå ut på att låtsas som om allt är som vanligt, visa att regimen har full kontroll över situationen och avfärda befintliga ekonomiska svårigheter och sociala oroligheter.

Enligt regimens officiella statistik har hittills drygt 730.000 människor insjuknat i covid-19 i Iran. Över 40.000 av dessa har avlidit.
Men FFFI rapporterade i fredags att regimen försöker mörka dödstalet och att det verkliga antalet döda beräknas enligt samlade uppgifter från Iran att överstiga 150.000.