Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Sverige och 46 andra länder kräver frigivning av politiska fångar i Iran

Sverige och 46 andra länder, de flesta från Europa, fördömer iranska regimens allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i ett gemensamt uttalade som lästes upp av Tyskland under den pågående debatten i FN:s MR-råd på fredagen.

Länderna däribland Australien och Kanada krävde dessutom ett omedelbart stopp för avrättningar i Iran och frigivning av samtliga politiska fångar och samvetsfångar. De uppmanade även regimen att samarbeta med FN:s särskilde Iranrapportör samt lagföra de som är ansvariga för det blodiga nedslaget mot folkliga protester i Iran i november förra året.

Storbritanniens, Frankrikes och Tysklands utrikesdepartement kallade till sig iranska regimens ambassadörer i en koordinerad åtgärd under veckan för att protestera mot allvarliga och systematiska människorättskränkningar, vilket FFFI skrev om i onsdags.

Länderna kritiserade även regimen för behandling av politiska fångar samt godtyckliga gripanden av individer med dubbla medborgarskap, enligt rapporter från flera medier och nyhetssidor.

Utrikesminister Ann Linde (S) debatterade även UD:s arbete för mänskliga rättigheter i Iran och terrorklassning av Iranstödda islamiströrelsen Hizbullah under en interpellationsdebatt i riksdagen i fredagen.

Interpellationsdebatterna kan ses nedan på riksdagens webb-tv.