Mänskliga Rättigheter, Nyheter

USA straffar ansvariga för Navid Afkaris avrättning

USA inför sanktioner mot flera iranska regimtjänstemän, fängelser och domstolar för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Det tillkännager USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande på torsdagen.

”Iranska regimen måste respektera det iranska folkets mänskliga rättigheter. Trots sina skyldigheter och åtaganden fortsätter regimen att undergräva sitt rättssystem för att sprida rädsla och förtryck”, säger USA:s utrikesminister i sitt uttalande och tillägger.

”USA är fast besluten att ställa till svars de ansvariga som nekar iranska folket frihet och rättvisa. Och idag vidtar vi omfattande nya åtgärder som stöder det iranska folket.”

Bland de straffade finns domarna Seyyed Mahmoud Sadati och Mohammad Soltani, första avdelning av revolutionsdomstolen i staden Shiraz samt fängelserna, Adel Abad, Orumiyeh, och Vakilabad.

Straffåtgärderna riktar sig bland annat mot en domare som dömde den iranske brottaren Navid Afkari till döden. Det sade USA:s särskilde representant för Iran och Venezuela Elliott Abrams under en utfrågning vid senatens utrikesutskott på torsdagen enligt Reuters.

Pompeo bekräftade detta och sade att Sadati, en domare vid första avdelning av revolutionsdomstolen i staden Shiraz, är enligt uppgifter den som ledde rättegångarna mot Navid.

Navid satt enligt rapporter frihetsberövad i Adel Abad-fängelset i staden Shiraz där regimen utsatte honom för tortyr för att tvinga fram bekännelse.

FFFI rapporterade den 29 augusti att regimens så kallade rättsväsende dömde Navid Afkari och hans två bröder till piskstraff, fängelse och döden. Bröderna var anklagade för att ha deltagit i regimkritiska protester i augusti 2018.

”Navids död får inte vara förgäves”, sade Pompeo på Twitter och tillade. ”Fredsälskande nationer bör fördöma hans avrättning och Irans allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter samt bekräfta respekten för varje människas frihet, värdighet och jämlikhet. USA kommer att fortsätta att stå med det iranska folket.”

USA straffar Vakilabad-fängelset där regimen höll den amerikanska medborgaren Michael White frihetsberövad.