Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fru till avrättad demonstrant krävs på blodspengar

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömer den avrättade demonstranten, Mostafa Salehis fru till att betala 425 million tomans i skadestånd, ”blodspengar”, till regimens repressiva säkerhetsorgan.
Domen slår även fast att familjens hus, trädgård och egendomar ska konfiskeras om hon inte betalar blodspengarna.
Pengarna ska gå till regimens repressiva säkerhetsstyrkor som skadades under de folkliga protesterna i landet mellan december 2017 och januari 2018.
Iranska regimen avrättade Mostafa Salehi i Najafabad i Isfahan-provinsen, den femte augusti, vilket FFFI rapporterade om vid tiden

Salehi var en av flera demonstranter som regimens repressiva säkerhetsorgan arresterade i samband med landsomfattande protester mellan december 2017 och januari 2018.

Han greps efter protesterna i Kahriz-Sang i Isfahan-provinsen anklagad för att ha skjutit Sajjad Shah-Sanaei, en medlem av den paramilitära Basij-milisen, med jaktpistol. Regimens så kallade rättsväsende dömde honom till döden i en orättvis rättegång utan lämplig juridisk representation. 
Salehis avrättning ledde till starka fördömanden från internationella MR-organisationer och iranska aktivister.

Skadeståndsdomen mot Salehis fru är ett desperat försök från regimens sida att tysta kritiker och ta revansch på familjen för det internationella bakslaget.  

Salehi var 33 år och byggnadsarbetare. Han jobbade även extra som chaufför eftersom han inte kunde försörja sin familj på sin lön. Han har två barn, Nazanin och Amir Hossein, som är fyra respektive sex år gamla.