Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Demonstrant avrättad i Iran

Iranska regimens rättsväsende meddelade på onsdagen att Mostafa Salehi, en av de demonstranter som var arresterad efter landsomfattande protester i december 2017 och januari 2018, har avrättats i Najafabad, Isfahan-provinsen.

Mostafa Salehi greps efter protesterna i Kahriz-Sang i Isfahan-provinsen. Han stod anklagad för att ha skjutit Sajjad Shah-Sanaei, en medlem av paramilitära Basij-milisen, med en jaktpistol.

Domstolens uttalande som tillkännagav hans avrättning avslöjar inga detaljer utom de anklagelser som väckts mot honom.

I december 2017 och början av 2018 svepte en stor våg av regimkritiska protester genom hela Iran. Till skillnad från protesterna efter valet 2009 återspeglade dessa protester inte kampen mellan regimens olika fraktioner.

FFFI har upprepade gånger rapporterat att de mest grundläggande rättigheterna för anklagade, inklusive rätten till juridisk representation, grovt ignoreras i den islamiska domstolen. De hävdar också att många domar är baserade på tvingande bekännelser som extraherats genom psykologisk och fysisk tortyr.

Nyheten om stundande avrättningar av tre unga män för deltagande i novemberprotester 2019 i juli väckte internationell oro och många iranier gick med i en mycket framgångsrik onlinekampanj för att stoppa avrättningarna. Dessa dödsdomar har stoppats för närvarande efter den framgångsrika kampanjen.