Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Fyra nya avrättningar i Iran

Iranska regimen avrättade två kurdiska politiska fångar på tisdagen. Offren var identifierade som Diako Rasoulzadeh och Saber Sheikh Abdollah som satt frihetsberövade i sju år innan deras avrättning.

Regimens revolutionsdomstol i staden Mahhabad dömde männen till döden för det godtyckliga brottet, ”krigföring mot gud”.

Regimen avrättade dessutom Reza Askari, en pensionerad tjänsteman vid regimens försvarsdepartement.

Ytterligare en man var avrättad av regimen för alkoholförtäring. Avrättningen verkställdes i veckan och offret var identifierad som Morteza Jamali.

Amnesty International fördömde denna avrättning i ett uttalande och sade.

”Genom att avrätta en man enbart för att ha druckit alkohol visar iranska myndigheter återigen att deras rättssystem är grymt och omänskligt. Offret var den senaste personen som avrättades i Valkalibad-fängelset, platsen för många hemliga massavrättningar och en grotesk skådeplats för Irans förakt för människoliv.”

Samtidigt planerar regimen att verkställa dödsstraffet mot tre unga män anklagade för att ha deltagit regimkritiska protester.

FFFI rapporterade den 26 juni att regimens så kallade högsta domstol har slagit fast dödsdomen mot Amirhossein Moradi, 26 år, Mohammad Rajabi 28 år och Saeed Tamjidi 26 år.

De var arresterade under de folkliga protesterna i november förra året och var utsatta är tortyr. Regimen tvinga dem att göra tv-sända bekännelser.

Global kampanj på sociala medier för att stoppa avrättningarna

En global kampanj för att stoppa dessa avrättningar startades igår på sociala medier. Den persiska hashtaggen #اعدام_نکنید (stoppa avrättningar) hamnade då på topp bland de mest populära hashtaggarna i världen. Många som deltog i kampanjen krävde dessutom en omedelbar frigivning av de tre frihetsberövade demonstranterna.

Iranska regimen har trappat upp avrättningar i landet som för att bemöta det ökade folkliga missnöjet i landet.

Syftet är att skrämma iranska folket till tystnad och därigenom förhindra landsomfattande uppror och ytterligare folkliga protester, skrev Iranska nationella motståndsrådet NCRI i ett uttalande nyligen.

NCRI:s ledare Maryam Rajavi fördömde i starkaste ordalag avrättningen av de två kurdiska politiska fångarna.

Hon uppmanade internationella samfundet och relevanta FN-organ att vidta kraftfulla åtgärder mot regimens högste ledare, Khamenei, och hans bödlar som genomför dagliga avrättningar i Iran.

Även USA:s president Donald Trump deltog i kampanjen och krävde att avrättningar av de tre demonstranterna ska stoppas.